Няма да намаляват болничните от джипито


Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) не постигна споразумение по всички мерки за намаляване на злоупотребите с болнични.

На заседанието си Националният осигурителен институт е оттегли предложението си за намаляване на максималния брой дни болнични, които могат да бъдат издавани накуп, пише Дневник.

Предложението беше личните лекари да могат да издават само 7 вместо сегашните 14 дни болнични, а лекарските консултативни комисии да могат да издават 20, а не 30 дни болнични. Синдикатите бяха против с аргумента, че намаляването на дните ще застраши здравето на хората. Мярката не беше подкрепена и от съсловните организации на лекарите, както и от Министерството на здравеопазването и от социалното министерство.

Работодателите и синдикатите не са постигнали съгласие и по въпроса за налагане на санкции на работниците при установяване на фалшиви болнични. Работодателите настояват в такива случаи работникът да бъде глобяван и да не му се заплаща целият период на болничния. Идеята обаче не се приема от синдикатите, които твърдят че това ще е двойно наказание за работещите.

"Не можем да отстъпим от това искане", е заявил след заседанието на НСТС председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. От Българския лекарски съюз са посочили, че и в момента според наказателното законодателство фалшифицирането на документ е престъпление и няма нужда от нови административни мерки.

На работодателите ще бъде осигурен достъп до електронния регистър на решенията за временна неработоспособност. Целта е те да могат да получават информация, че даден служител е в болничен в момента на издаване на листа от личния лекар, а не три дни по-късно, както е сега. Взето е решение и за разработване и внедряване на интегрирана информационна система на ведомствата, които са свързани с процеса по издаване и обработката на болничните листове.

Постигнато е и съгласие за осигуряване на възможност за извършване на повторна експертиза за издаден болничен лист от посочен от работодателя лекар. "Това е под условието, че това няма да бъде лекар, който е нает от работодателя и работи за него, а ще бъде независим лекар в лечебно заведение, което е наето от работодателя",е обяснила социалният министър Деница Сачева след заседанието на тристранката.

Социалните партньори са се споразумели за изготвяне на правилник за регионалните съвети към Регионалните здравни инспекции (РЗИ) и даването на възможност в тях да участват работодатели и синдикати.

Друга стъпка, за която има съгласие, е за засилване на контрола върху работата на службите по трудова медицина. РЗИ, по разпореждане от Министерството на здравеопазването, ще може да извършва планови или текущи проверки от на дейността им.

Един от най-"горещите" въпроси, свързани с болничните - държавата или работодателите да плащат първите три дни, не е е бил тема на Тристранния съвет.

Източник: Дневник