След София, Казанлък е първият град, който новоназначеният посланик на Чехия в България Н.Пр. Душан Щраух избра за своя първа официална визита. Той бе посрещнат от Временно изпълняващият длъжността кмет на Община Казанлък Даниела Коева и Драгомир Петков - временно изпълняващ длъжността председател на общински съвет- Казанлък. В кратко резюме, Коева представи Казанлък и Долината с нейната история, икономика, ресурси и развитие, разказа още за фирмите на територията на общината, за природните забележителности, за културата и туризма, а така също и за изложбата на Община Казанлък в Лувъра, с която се гордеят всички в града.

„Вашият град е първият, който посещавам извън София и неслучайно избрах именно него, защото четох много за Казанлък и ми бе любопитно да го посетя и да науча повече за него“, това сподели чешкият посланик и допълни, че ще се радва и за в бъдеще да има поводи да бъде в Долината на розите и Тракийските владетели.

Драгомир Петков, от своя страна, приветства чешките гости и благодари за избора на посланика Казанлък да бъде първият град от плануваните дестинации за визити. От сега, Петков отправи покана към Н.Пр.Душан Щраух, да посети Фестивала на розата през 2016 година, когато реално ще може да се наслади на красотата на Казанлък. „Ние имаме добри практики в побратимяването с други градове, затова смятам, че ще бъде ползотворно да обсъдим такава възможност и с Вас- да изберем град в Чехия, съпоставим по параметри с Казанлък, и да се побратимим“, такава идея сподели Петков.

На срещата с чешкия посланик присъства още народният представител Нено Влайков, както и представители на бизнеса в Казанлък.

Посланик Щраух подари на кмета Даниела Коева диск с чешка класическа музика, с пожелание тя да успее да „разкаже“ най- силно за душевността на чешкия народ.