Новите правила предвиждат по-строги изисквания към кандидатите, които разчитат на държавни помощи.


Американските власти ще могат да започнат да действат в понеделник според новите правила за издаване на разрешение за постоянно пребиваване в САЩ (т.н. „зелена карта”). Това се казва в съобщение на пресслужбата на Белия дом, цитирано от БГНЕС.
Новите правила предвиждат по-строги изисквания към кандидатите, които разчитат на държавни помощи.
„Министерството на вътрешната сигурност ще може да започне да прилага новото законодателство в понеделник. Според него новите членове на нашето общество трябва да бъдат финансово независими", се казва в изявление на Белия дом.

По официални данни, 343 българи са спечелили "Зелена карта" от лотарията за 2019 г.одина, с която имат правото на постоянно жителство в САЩ. Имигрантската виза, дава възможността притежателят й да живее, работи, учи в Америка с почти сходни права като тези на всеки американски гражданин. А пет години по-късно може да получи и US паспорт.

Лотарията „Зелена карта“ е програма на Държавния департамент на САЩ за разнообразяване на имигранитския поток в страната и всяка година по нея американски визи получават няколко десетки- до 50 хиляди граждани от други страни.
България е включена в списъка със страни, имащи право на участие, през 1994 година.

Независимо, че не се води официална сатитистика на гражданите на община Казанлък, получили американски визи чрез лотарията „Зелена карта“, неофициалната информация е, че средно годишно между 4 и 7 граждани на общината получават шанса да станат американски граждани по този начин.
В последните няколко години има и такива казанлъшки семейства, които след като са се сдобили вече с американски паспорт, в резултат на "Зелената карта", се завръщат отново в града.