Засега няма отлив от направените заявки и резервации за посрещане на Коледно-новогодишните празници или предколедни екскурзии в страни в страни от Европейския съюз или съседни на България, показа проверка на zakazanlak.bg в туристическите агенции в Казанлък. Въпреки изостреното напрежение и въведено извънредно положение в някои от страните, особено след терористичните нападения в Париж на 13 ноември, гражданите към момента са в ситуация на изчакване. Те обаче живо следят информацията, която върви в медиите и ако има откази, те най- вероятно ще са или в последния момент, или вследствие на ново напрежение, което поражда страх и несигурност, сподели туристически агент, пожелал да спестим името му.

Като цяло заявките за пътувания са малко по-малко от предходната година към момента, като това е вероятно и следствие от случилото се Европа, каза друг туристически агент. Според него, хората обикновено октомври и ноември планират по–късите си дестинации, както за празнуване, така и за пазаруване. Случилото се в Париж и последствията от това, временно задържа тези им планове, допълни той. Според него обаче, има и трета категория планиращи пътувания, на които въведените строги мерки в някои европейски градове и граници им дават дори повече сигурност от преди и те планират смело.От няколко години съседна Македония или Сърбия се превръщат във все по-търсени дестинации за посрещане на нова година. Тенденцията се запазва и през тази. Незабравима Нова година край Охридското езеро излиза около 340 лева с 3 нощувки. Три или пет дни по Нова гозина или Коледа в стария Белград в зависимост от категорията на хотела, цените са от 399 до 600 лева, оферта, също предпочитана от желаещите да прекарат извън граница почивните дни по празниците. Над 220 хиляди души, по данни на турооператори в страната, поне засега няма да посрещнат Нова година в България. Близо 20 хиляди от тях ще поемат към Франция.

Хит за казанлъчани от години, особено преди големи празници е шопинг тур до Одрин в събота, на цена от 25 лева. Традиционно предпочитани са и новогодишните пиршества в Истанбул, на цени далеч по-атрактивни, отколкото продават празнични пакети някои наши хотелиери и ресторантьори.
За по-малко от 300 лева могат да бъдат намерени места в хотели в турския курорт Кушадасъ, при това за 4 или 5 нощувки. Малко по-скъпо излиза на Анталия- около 200 евра за 4 нощувки. За 6 нощувки цената „ скача“ с около 30-40 евра.Съседна Румъния също е вариант за посрещане на Нова година, особено за търсачите на по-силни усещания. Все още могат да се намерят твърде изгодни оферти по маршрута на Дракула и неговите загадки, в посока Синая, Брашов и Букурещ.

За предпочитащите екзотиката и лятната топлина, „черешката на тортата“ си остава посрещане на Нова година в Дубай. Срещу приблизително 900 евро на човек може да се поглезите там за цели 6 дни. Остров Корфу е утешителен вариант за туристи с по-скромни възможности: по-малко от 500 лева за 4 нощувки.


Това е по света. Наблизо и надалеч. Предпочитащите да празнуват на наша територия или по домашному имат също безброй варинати. Важно е да не се забравя основното правило: че незабравимата Нова година не е въпрос на финансови възможности, а на идеи, състояние на духа и и обкръжение.