Нова батерия се зарежда за секунди и издържа дни

Технологията е изключително издръжлива и не редуцира значително капацитета си в дългосрочен план.

Учени от университета в Централна Флорида направиха малка батерия, която работи като нова дори след 30 хил. презареждания. С помощта на технологията ще могат да бъдат създадени батерии с голям капацитет и малки размери, които издържат до 20 пъти по-дълго от стандартните литиево-йонни акумулатори. Най-голямото преимущество е възможността за зареждане в рамките на няколко секунди, което позволява съхранение на достатъчно енергия за функционирането на един смартфон в рамките на цяла седмица.

Новите суперкондензатори могат да бъдат заредени изключително бързо, тъй като съхраняват електричеството статично по повърхността на материала, вместо да използват химични реакции като всички останали батерии. За направата на новите акумулатори са нужни двуизмерни листа с голяма площ, която може да съхранява огромно количество електрони. В проучването участваха производителят на автомобили Henrik Fisker и Университетът в Калифорния, Лос Анджелис, които използваха графен за двуизмерните слоеве.

Йеонуонг Ерик Юнг от университета в централна Флорида споделя, че прикрепването на графена към други материали, използвани в суперкондензаторите, е доста трудно. Именно затова учените са използвали двуизмерни метали с дебелината на няколко атома, които са увити около високопроводими едноизмерни нанопроводници. По този начин електроните могат бързо да преминат от основата към обвивката. Създаденият суперкондензатор може да се зарежда изключително бързо, като енергията се съхранява с голяма плътност. В същото време производството на батериите става лесно, намалявайки стойността им.

Проучването все още е в началния си стадий на развитие и не е готово за масова употреба. Въпреки това учените разкриват, че ще продължат да развиват технологията, работейки по финален прототип, който ще може да бъде използван в електромобили и преносими устройства.


Източник:http://www.economy.bg/