Случвало ли ви се е да срещнете човек, който веднага ви огрява с топлото си излъчване?! Случи ми се, преди години. Първото нещо, което видях, бяха ясните ѝ сини очи и широката усмивка, с която изпраща към теб своята позитивна енергия. Нефизе Куюмджиева. И до днес тя е толкова сърдечна и усмихната, както я видях за първи път. Независимо от житейските тревоги и предизвикателства, които ѝ се случват, като на всеки човек по тази земя. Разказвам за Нефизе, защото нейната огромна любов да съхрани българските традиции и невероятната ѝ страст да прави мартеници са заразителни. Всяка година, на 1 март тя е на своя пост на ул. „Ген. Скобелев”, под колоните. Един след друг се спират граждани, привлечени от пъстротата на нейните мартеници. Отбиват се и приятели, защото тя на всички предварително е заръчала: „Да дойдете да ви закича за здраве!”. Деца също се застояват повече от обичайното пред сергията на усмихнатата жена, за да ги научи как се усукват белите и червени вълнени конци и с обич се плетат красиви мартеници.

Мартенички, изработени от дечица, които Нефизе е научила да усукват белите и червени конци

Нефизе от малка усеща, че изработването на сувенири, носещи българската идентичност, е в кръвта ѝ. Наследява сръчността от своята баба, която я научава да шие на машина и да плете. После прави сувенири от естествени материали, а мартениците ѝ сякаш са чакали поощрението на баба Пенка от Казанлък. Възрастната майсторка забелязва огромния интерес на младата жена към фино усуканите вълнени нишки, оценява въображението ѝ и я насърчава да работи и да показва на хората творенията си. После съдбата я среща с художничката Ваня Запряноваи се включва в специалното ателие за изработване на мартеници, което тя организира в своята школа. Нефизе знае значението на вълната, как се преде, каква е структурата на вълнената нишка, какви са и свойствата ѝ, знае за силата на естествената вълна да лекува. Към това се прибавя и вдъхновението, което ѝ дава българската народна шевица със своите чудни плетеници и багри.

За синеоката и винаги засмяна майсторка вълната е живот, а усукването на белия и червения конец е енергия, която се предава на хората. „Ръчно изработените мартеници не само носят символиката на Баба Марта, те предават положителната енергия и искрените послания за доброта, за разбирателство, за обич и уважение“, е веруюто на Нефизе Куюмджиева. Днес тя предава опита и уменията си на деца и възрастни. От нея малките, които, прилежно усукват бели и червени конци или плъстят разноцветните вълнени снопчета, докато ги превърнат в пухкаво бижу, научават какво означава мартеницата, защо е ценна, когато е направена от естествени материали и лично от ръцете на хората. Всяка мартеничка, която Нефизе изработва, е различна, моделирана от въображението, което превръща „топлата глина“ в малки чудеса. А тези малки чудеса носят голямата ни надежда за здраве и добри дни занапред.