Не чакай. Изследвай се сега за хепатит В и С

Под мотото „Не чакай. Изследвай се сега за хепатит В и С, за да защитиш себе си и своите близки“ тазигодина ще премине кампанията, посветена на борбата с хетапита, информират от Регионалната здравна инспекция в Стара Загора.

Световният ден за борба с хепатита се провежда всяка година на 28-и юли, като на този ден светът се обединява около темата за борбата с широкоразпространената инфекция с цел повишаване осведомеността за вирусните хепатити сред обществеността.

Мотото на Световния ден през 2023 г. „Не чакай. Изследвай се сега за хепатит В и С, за да защитиш себе си и своите близки“ поставя акцент върху превенцията, скрининга и ранното диагностициране на хепатита.

В изпълнение на дейностите по Националната програма за превенция и контрол на вирусни хепатити, както и за отбелязване на Световният ден за борба с хепатита, РЗИ - Стара Загора планира инициативи, по време на които се гарантира предоставянето н скринингови изследвания с бързи тестове за вирусни хепатити и имуноензимни тестове за хепатит Б и хепатит С.
Екипи от обучени лекари – консултанти от дирекция НЗБ към РЗИ - Стара Загора ще консултират и изследват всички желаещи Тракийския университет в Стара Загора, в Държавната психиатрична болница - Раднево, а КАБКИС - на 1-вия етаж на административната сграда на РЗИ - Стара Загора, ул. „Стефан Караджа“ №10 предлага на всички желаещи изследвания и консултации при следния график: понеделник, сряда и петък от 8.30 до 12.30 часа, във вторник и четвъртък - от 13.00 да 17.00 часа.