Напусна ни Николай Колев, най-дългогодишният директор на ТЕЦ-Казанлък

Днес, 29 декември 2017 година, броени дни, след като навърши 75 години, ни напусна Николай Колев, уважаван административен и стопански ръководител, заклет социалист, партиен деятел.

Николай Колев е роден през 1942 година, учи в бившата Трета гимназия в Казанлък, днес СУ "Екзарх Антим Първи", след което завършва висше инженерно образование. Той е най-дългогодишният директор на "Топлофикация" - Казанлък. По време на неговото управление ТЕЦ-ът заработи с пълни мощности и Казанлък стана първият град извън столицата София, в който бе осигурено централно топлоподаване за населението. Целият квартал "Васил Левски" бе топлофициран и бе захранен с топла вода на символични цени за гражданите. Николай Колев трудно преживя приватизацията на предприятието след промените, която доведе до пълна разруха на цветущия някога ТЕЦ, а хората загубиха огромна социална придобивка.

Николай Колев е бил директор на заводи в "Арсенал". В зората на демокрацията бе общински съветник в ОбС-Казанлък от групата на БСП, като се открояваше със свободолюбие и принципност. Заради високия си професионализъм бе привлечен като съветник по енергийните въпроси на кмета на общината Стефан Дамянов по време на газификацията на града. Той бе дългогодишен член на казанлъшката партийна организация.

Изключително честен, борбен, енергичен, отличаващ се с дълбока непримиримост към несправедливостите в обществения живот, активен гражданин, човек със собствено мнение по редица въпроси, което не се уморяваше да отстоява.

През последните няколко години Николай Колев се бори упорито с коварно заболяване. Смъртта го застигна след усложнения от пневмония по-малко от 2 месеца, след като почина неговата съпруга, като той така и не можа да се възстанови от загубата. Напусна ни един достоен човек и светла личност.

Николай Колев оставя ярка следа в живота на Казанлък и в сърцата на хората, които го обичаха и уважаваха.

Дълбок поклон пред паметта му!

Поклонението ще се състои утре, 30.12.2017 г., от 12:30 часа на Гробищния парк в Казанлък.