Знаменитият руски пътешественик, пилот -въздухоплавател и председател на Нижни -Новгородския клуб по въздухоплаване Валентин Ефремов, ще е сред стотиците патриоти, които ще изкачат 1000 стъпала към Паметника на свободата на връх Шипка, за да поднесат цветя и се поклонят пред подвига на загиналите за българската свобода на националния празник на България - 3 март.

По препоръка на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса и заповеди на областния управител на Стара Загора и на кмета на община Казанлък официалното честване на върха се отменя, за да не струпват големи маси хора.

Известният в цял свят пътешественик с въздушен балон пристигна още днес на Шипка, за да участва в честванията на 142 годишнина от Освобождението на България. Тук го и застигна новината за отменените официални тържества. Ефремов пристига от Атон, заедно със съпругата си и своя кемпер, в който се пренася и самия балон.


Днес Валентин Ефремов се поклони пред специалния паметник- саркофаг, в който са събрани костите на загиналите руски воини и български опълченци в местността „Извора“, под връх Шипка, по време на августовската Шипченска епопея от 1878 година.
За трагичните събития от тогава му разказа дългогодишният хижар и ветеран - планинар, стопанинът на хижата на „Арсенал“ на Шипка Бончо Келчев.

Въпреки че е обиколил почти целят свят с въздушния си балон, Валентин признава, че е за първи път в страната ни и то по повод националния ни празник.
Запалил се по този начин на опознаване на света преди близо 50 години. Оттогава досега почти няма място на земята, където да не е бил.
Валентин Ефремов е инженер по автоматизация. Роден е на 1-ви януари 1950 година в Нижни Новгород. Възпитаник е на Московския технически университет „Бауман“. Веднага след като завършва ,заминава за Чукотка.
Той е един от най- известните полярни пътешественици. На опознаването и изучаването на Арктика посвещава повече от десетилетие. Прелетял е над всички пустини на планетата
Ефремов е първият човек, стигнал до Северния полюс с балон.
Той е първият въздухоплавател прелетял с балона си „Велика Русия“през аномалната зона над езерото Байкал, известна като „Бермудският триъгълник на Байкал“.


Носител е на множество ордени и медали на Русия, а името му и някои негови постижения са записани в Книгата на рекордите „Гинес“.
Руския пътешественик споделя, че е избрал този труден интересен и рисков начин за пътуване по света, за да опознава величието и уникалността на планетата земя.
Твърди, че планетата ни има уникална красота и вълшебни места, чиито величие може да се види и оцени единствено и само като погледнеш от няколкостотин метра височина.
За съвременните руснаци Валентин Ефремов е герой на днешното време. Въздухоплавателят -пилот има хиляди последователи в целия свят.