Над 100 гости за празника, тържествената сесия в музея

На 2-ри юни от 11,30 часа в залите на Историческия музей в Казанлък ще се проведе тържествена сесия на Общинския съвет на града, посветена на Празника на Казанлък.
140 гости очаква за нея Казанлък, като 40 от тях ще са представители на побратимените градове.
На тържествената сесия ще бъде връчено и най- високото градско отличие- Почетен гражданин. Тази година с решение на местния Парламент то се присъжда на лютиера Едрю Едрев.
В Почетната книга на Казанлък се предлага да бъдат вписани и имената на двама казанлъчани с принос към културата и спорта- дългогодишният директор на Школата по изкуствата „Емануил Манолов“ Веселин Шивачев и спортният ветеран Минчо Тричков. Окончателно решение за това обаче не взето от Общинския съвет, заради непълноти в документите по предложеинята.
Тазгодишният Почетен гражданин на Казанлък Едрьо Едрев е роден на 16 декември 1958 г. в с. Ветрен. Завършва в Трявна Средното художествено училище по дърворезба и вътрешна архитектура.
През 1979 г. започва работа във фабрика “Кремона” и след побратимяването на Казанлък с италианския град Кремона е изпратен на обучение в италианския град, като стипендиант. Така Едрев става първият български професионален лютиер, завършил Международен професионален институт за струнни музикални инструменти и технология на дървесината „Страдивари“. Дипломира се под ръководството на световноизвестните майстори Бисолоти, Амигети, Сколари. Членува в Асоциацията на италианските лютиери Кремона.Основател е на паралелка по лютиерство в Художествената гимназия в Казанлък и е един от първите преподаватели по тази специалност.


Има нужда от дебат по темата критерии, ангажименти, публичност, мотиви по отношение на почетното гражданство, категоричен е инж. Владимир Чучумишев, общински съветник от групата Експерти за Казанлък, след последното заседание на съвета. По думите му, има нужда от промяна, с цел и провокиране на по-голяма активност и ангажираност от страна на гражданите при номинирането. Не без значение е и фактът по отношение на информирания избор, счита общинският съветник.