На 21 октомври се провежда Осмият фестивал на ореха в Голямо Дряново

Осмото издание на традиционния Фестивал на ореха ще се проведе в Голямо Дряново на 21 октомври. Организатори са местното кметство и НЧ „Зора-1902“, а мероприятието се провежда под патронажа на „Националната асоциация на производителите и преработвателите на черупкови плодове“.

Рекорден брой участници са заявили, че ще се включат във фестивала. Началото е от 10 часа, когато ще се представят производители на черупкови плодове, ще има презентации на занаяти и производители на биопродукти. На кулинарна благотворителна изложба ще бъдат презентирани с орехи.
В 12 часа е официалното откриване, след което ще бъдат пресъздадени народните традиции от кукерската група от Голямо Дряново, към които ще се включи и групата на „Калоферовите хайдути“.

Фолклорната програма започва в 12,30 часа – с участието на танцьорите от новозагорската „Формация Димитров“, Детско-юношеския ансамбъл „Загорче“, пирдопската школа „Средногорци“ и читалищните състави от Бузовград, Ясеново, Овощник, Дунавци, Хаджи Димитрово и от родопското село Орехово. За доброто настроение на гостите на феста ще се погрижи оркестър „Павел баня“. А по време на събитието може да бъде разгледана и изложбата на художничката Калина Димитрова – „Под сянката на орехите“.

Фестивалът в Голямо Дряново има своята история, която идва от далечни времена. Там е било най-старото орехово дърво на Балканския полуостров на възраст над 500 години, в чест на който през 1965 година е издадена пощенска марка, посочват от Община Казанлък на официалния си сайт. В селото и сега се намира един от най-големите орехови масиви от български сортове.