Математик грабна два медала от национален шампионат

Настоящ възпитаник на Математическата гимназия в Казанлък и бъдещ компютърен специалист спечели два медала от Националния шампионат по лека атлетика за младежи под 20 години. Това е 18-годишният Калоян Жеков, който стана сребърен медалист на хвърляне на копие и тласкане на гюле в Националното състезание, проведено през изминалия уикенд в София. С резултатите си от 53.68 метра на копие и 14.22 метра на гюле състезателят на казанлъшкия Клуб по лека атлетика „Цветанка Христова“ с треньор Светла Миткова си извоюва почетното второ място на стълбичката на победителите и даде заявка за още по-високи постижения.

Колекция от над 20 медала от различни турнири, състезания и републикански първенства по хвърляне на копие, хвърляне на диск и тласкане на гюле има възпитаникът на клуб „Цветанка Христова“ за близо 4-те години, през които активно спортува. Светла Миткова, която пък е възпитаничка на големия казанлъшки треньор Петър Рахманлиев, забелязва момчето на ученическите игри през лятото на 2016 година. Не се двоуми и го кани в клуба, който ръководи. Не след дълго Калоян вече е на стадиона и оттогава досега неизменно тренира. Спойката между ученика и треньорката става много здрава. За Калоян Светла Миткова е много добър учител, всеотдайна в работата си и винаги изисква максимума от своите възпитаници.

Талантливото момче не печели медали само през първите няколко месеца, докато свикне с ритъма на подготовката и адреналина по време на състезания. После почти няма турнир или шампионат, в които да участва и да не се класира на призови места. Първите му медали са два бронзови – през 2017 година от Републиканско първенство по лека атлетика за състезатели под 16-години. Печели ги на копие и на гюле. Хвърлянето на копие става неговата любима дисциплина, но се представя много добре и на тласкане на гюле, и на хвърляне на диск. А за успехите на Калоян със сигурност има заслуга и генът - неговият дядо по майчина линия Петко Димов е бил активен спортист и дългогодишен треньор на Футболен клуб “Розова долина” в едни от най-добрите години на отбора.

Лятото на 2020-а за Калоян Жеков продължава да е все така горещо, но не от високите температури, а заради предстоящите му участия. Само 2 седмици след състезанието за младежи старша възраст той ще участва в Националния шампионат по лека атлетика за мъже и жени в същите дисциплини. Надпреварата ще е в столицата на стадион „Васил Левски“, а 18-годишният атлет от Казанлък ще мери сили с по-възрастни от него състезатели.

Догодина Калоян ще бъде абитуриент и още отсега е избрал компютърните науки за своя професионална реализация. Леката атлетика ще остане по-скоро като хоби, но дотогава му предстоят още състезания и спортни върхове. Да му пожелаем с лекота да ги покорява!