Рекорден брой – 217 души се включиха в третото издание на казанлъшкия маратон „Розова долина, при 250 предварително записали се. Най-младият от състезателите бе на 9 години, а най-възрастният – на 76, Тази година спортната проява е и с международно участие, като в надпреварата се включиха бегачи от Великобритания, Италия и от далечен Китай. Участниците стартираха на къса дистанция – 10 км., полумаратон – 21 км и в класическия маратон – 42 км. Трасетата включваха и маршрути в околностите на Казанлък, в посока Енина, гр. Крън, гр. Шипка, селата Хаджидимитрово и Шейново. Събитието се провежда в дните на Празника на розата, чийто генерален спонсор тази година е „Арсенал” АС, като организатори на надправарата са ТД „Орлово гнездо“ и Община Казанлък.
Още от самото зараждане на идеята за маратонаq Ради Милев е редом до организаторите. Ултрамаратонецът, самият той имащ множество, наистина уникални рекорди, участва в подготовката на състезанието, което всяка година става все по-мащабно. През 2023 г. в него стартираха 180 души, а тази година бройката на записалите се бе 250. Мнозина от участниците идват в Казанлък заради него, а вече много от тях участват и всяка година. "Този път 4 рекорда бяха подобрени в маратон „Розова долина“, разказа легендата в казанлъшката атлетика.Ради Милев е предложен за вписването в Почетната книга на Казанлък от групата на „Алтернативата на гражданите”, като предложението ще бъде обсъдено на заседание на Общинския съвет на 28 май.
При мъжете на 42 км. победил стана Кольо Райчинов, а при жените – Надежда Ангелова. В полумаратона, на 21 км., първи са Георги Стефанов и Мая Русева, съответно при мъже и жени. На 10 км. първи финишираха Димитър Генов и Таня Димитрова.