Магарета ще се състезават в Гурково
Състезание с магарешки каручки стягат за началото на септември в Гурково. Атрактивното надбягване е юбилейно - 30 поред и от години събира много зрители.
Желаещите да участват в надпреварата могат да заявят това в местната община. Организаторите на био ралито имат условие към участниците: „състезателната кола“, в случая каруца, трябва да е изрисувана. Колкото по-атрактивно, толкова по-добре. Назад в годините на стадиона в Гурково са дефилирали талиги –космически кораби, пиратски кораби, Беемвета, линейки, комбайни и други. Състезателите-магарета, задължително минават медицински преглед, преди самата гонка. Проверяват се състоянието на зъбите, копитата, сърдечната дейност. За по-доброто им представяне организаторите препоръчват тренировки и запознаване с терена и маршрута на надпреварата.

Магарешкото рали е в няколко дисциплини: най-добре украсена каручка, бързо впрягане и разпрягане, надбягване, гола кушия и дърпане с магарешки каручки за сила и издръжливост.
За най-добрите са предвидени награди. Първият в състезанието ще получи кубик дървен материал за нова каручка. Останалите състезатели вземат материални награди и парични премии.
Първото Био рали в Гурково е организирано от трима студенти от градчето, живеещи в една квартира в София, в далечната 1971 година. Датата 10 септември същата година събира и първите ентусиасти и така до днес, когато на 5-ти септември тази година ще бъде даден старта на юбилейната надпревара.
За да се увековечи надпреварата е създаден „Музей на магарето“. В него са изложени различни предмети, в помощ на животното. Сред тях има експонати от 19 век. Фотоизложба с над 400 снимки разказва за Био-ралито от първото до последното издание. Има и магарешки каручки, участвали в състезанието, но вече излезли от употреба.