Лято с народни занаяти
Една чудесна идея упорито си пробива път в народните читалища в Казанлък. Летните занимални за деца, в които майстори по различни народни занаяти предават опита и уменията си на децата през лятната ваканция. Школо по занаяти организират в град Шипка, а в Бузовград лятната занималня започна на 24 юли с мокро плъстене на вълна. Заниманията в различни области на приложното изкуство ще продължат до 18 август.

Майсторката на плъстенето на вълна, която добре познаваме с нейните прекрасни мартеници и с ателиетата по български занаяти за деца и възрастни, Нефизе Куюмджиева и този път се отзова на поканата на читалище „Любен Каравелов – 1921” в Бузовград. Тя е родом от същото село. И не задължението, а любовта й към него и към неговите трудолюбиви жители, я води отново в читалището, където сподели своите знания за превръщането на снопчетата вълна в произведения на изкуството. Деца, живеещи в населеното място, деца, дошли от други градове, дори от други държави, при своите баби през лятото, самите възрастни жени - щастливи, че са с внуците си, плъстяха вълна и създадоха красиви пана. За спомен и за радост. Ателието бе проведено благотворително от страна на Нефизе, а за неговата организация заслуга има секретарят на читалището Полина Стойнова.

Освен че изработиха своите пъстроцветни сувенири, децата от Бузовград научиха за този стар, позабравен вече, занаят като плъстенето на вълна и за чудната енергия, която крият в себе си естествените материали