Лято с баба и дядо – едно вълнуващо и полезно преживяване Лятото е тук и въображението ви започва да заплита сюжети за бъдещи пътувания, вълнуващи преживявания и импулсивни бягства от сивия делник.
Разбира се, ако имате деца, всяко решение, което взимате във връзка с предстоящите почивни дни, се влияе от тях като основен фактор. Зелено училище, семейно море, да ги оставите сами за няколко дни, за да изпитате независимостта им и готовността да се справят самостоятелно... Списъкът е дълъг.
Според учени (и майки с богат емпиричен опит) най-добре е да заведете децата си при баба и дядо това лято. Ползите са многостранни - и за малките, и за възрастните, и за самите вас.
Общуването с възрастни хора предлага нова гледна точка на децата, преподава им безценни житейски уроци. Бабата и дядото, които предлагат безусловна обич и търпение на внуците си, им помагат да станат целеустремени и отговорни личности.
Оставяйки ги при тях, родителите им най-после ще намерят време да си починат. Дори да им липсват през повечето време, отсъствието на децата ще им дадат възможност да се погрижат за себе си и да обърнат повече внимание на човека до тях.
Прекараното време с баба и дядо влияе благоприятно на визията, която в момента те си изграждат за света. Това е безценен комуникативен опит, защото детето опознава и се учи да общува с различни характери и възрастови групи още в ранна детска възраст, оформяйки емоционалната си зрялост.
Според проучване в Бостънския университет нивото на дълготрайно щастие се увеличава значително, когато децата прекарват време при бабите и дядовците им, което предпазва всеки един от тях от изпадане в депресивни състояния. Това е изключително важно, тъй като тези две възрастови групи са най-уязвими от психически разстройства.
Съпреживяването на вълнуваща случка увеличава привързаността между хората, които участват в нея. Престоят на децата при баба и дядо ще им осигури необходимото спокойствие, а освен това ще изгради здрава семейна връзка, която със сигурност ще се запази през годините и ще създаде сантиментални летни спомени, които ще ги топлят през останалата част от годината.
VESTI