Лекари и здравни работници писаха на Кмет и Съвет


82-ма лекари, медицински сестри и здравни работници от ДКЦ -1-Поликлиника в Казанлък са се подписали и депозирали в канцеларията на Община Казанлък Открито писмо. То е адресирано до кмета на общината Галина Стоянова, до председателя на Общинския съвет Николай Златанов и до всички общински съветници.
Писмото е по повод намерението да се разкрие и да бъде подкрепено от общинско ръководство разкриването на частна кардиологична клиника на територията на Поликлиниката.
В Отвореното писмо медицинските лица настояват местната власт и градските старейшини „правилно да прецизират необходимостта и рентабилността от едно такова намерение, водещо до откриването на нова клиника на територията на ДКЦ-то“, като се уточнява, че не са против добрите намерения да се инвестира в медицински иновации на ниво Общинска болница и ДКЦ.


сн: Намерението за частна кардиологична клиника събра на тревожен разговор медици и управа на ДКЦ-то през миналата седмица/ ПРЕС ТВ


Доколко намерението за новата частна клиника отговаря на добрите медицински практики, изработени от Министерството на здравеопазването и доколко работят в посока съкращаване на разходите в здравния сектор, чрез решаване на проблемите в извънболничния сектор, питат в Откритото си писмо работещите в казанлъшката Поликлиника.
Те настояват евентуалното разкриване на ново болнично заведение на територията на Казанлък „да не става за сметка на спокойствието и уюта в сърцето на града, на местните лекари, работещите здравни работници. Подписалите документа изразяват готовност за обща дискусия, на която да се обсъди този „изключително сериозен проблем“ и уверяват, че са готови да търсят подкрепата на Министерството на здравеопазването и Здравната комисия към Парламента.


За намерението на последните два етажа /4 и 5/ от ДКЦ-1- Поликлиника в Казанлък да се открие частна кардиологична клиника стана ясно миналия месец.
Още тогава лекари и здравни работници от района приеха това с възражения и резерви.
Въпросът бе дискутиран на специален Председателски съвет на местния парламент, заедно с ръководството на Общината.


За да бъде дадена „зелена улица“ на проекта ще е нужно съгласието на Общинския съвет. От 37-те съветника в Съвета, откриването на нова клиника в сградата на ДКЦ-то ще трябва да бъде подкрепено поне от 19 общински съветника.