Голямата награда „Лекар на годината“ в област Стара Загора получи съдовият хирург от Болница „Тракия“ д-р Антон Елкин. Навръх празника на българските лекари -19 октомври, Регионалната колегия на Българския лекарски съюз в Стара Загора връчи наградите на тържествена церемония.

Д-р Антон Елкин получи голямата награда, заради спасяването на хора при инцидента на АМ „Тракия“ с автобус, превозващ деца от Сърбия. Той беше един от първите, оказали професионална медицинска помощ на пострадалите при катастрофата край Стара Загора. Д-р Антон Елкин е завършил Медицинския факултет на Тракийския университет в Стара Загора. Започва кариерата си в УМБАЛ „Проф. д-р Ст. Киркович“ в Стара Загора, а от 2013 година е в екипа на отделението по „Съдова и ендоваскуларна хирургия“ в Болница Тракия. Д-р Елкин е отдаден на новостите и съвременните тенденции в ендоваскуларната хирургия. Специализира в Германия, Испания, Италия и Холандия. Наградата „Лекар на годината 2022“ в област Стара Загора д-р Антон Елкин получи от председателя на РК на БЛС д-р Генка Пейчева. Тази вечер д-р Антон Елкин ще бъде отличен с награда и от националното ръководство на БЛС по време на церемонията в София, която ще се излъчи по БНТ.

Наградата „Лекар на годината“ в категория „Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос за развитието на специалност“ получи доц. д-р Валентин Васев. Той започва своя дълъг 39-годишен стаж до момента като лекар ординатор в Клиниката по ортопедия и травматология в Стара Загора в началото на 80-те години. Почти 25 години е бил шеф на ортопедията в държавната болница. От 2000 година е доцент по ортопедия, избран е за „Лекар на годината“ през 2008-ма. Член е на редица авторитетни организации, сред които и Европейската асоциация на ортопедичните дружества. Доказан специалист в България и Европа. От 2021 година е част от екипа на отделение „Ортопедия и травматология“ в Болница „Тракия“.

Наградата „Лекар на годината 2022“ в област Стара Загора в категория „Принос в развитието и прилагането на иновативна медицина и уникални техники“ получи д-р Елена Стайкова, основател на микробиологична, вирусологична и паразитологична лаборатория „Новалаб“. Д-р Стайкова завършва хуманна медицина в Стара Загора, работи като старши асистент в Катедрата по Микробиология и вирусология в Медицински факултет. От 2010 година е Здравен мениджър, тогава основава и развиващата се иновативна Микробиологична, вирусологична и паразитологична лаборатория „Новалаб“. Зад гърба си има и богат опит във фармацевтичната индустрия. През 2021 година придобива втората си специалност Медицинска паразитология.

Наградата в категория „Ти си нашето бъдеще“ отиде при младият офталмолог д-р Денислав Трошев. Той завършва хуманна медицина в Пловдив през 2017 година, веднага след това започва специализация по Офталмология в катедрата по очни болести в Медицински университет Пловдив. От тази година вече е дипломиран очен лекар. Младият специалист участва в множество конференции и конгреси в сферата на офталмологията. Специализира в Испания, като за краткия си професионален път им редица научни публикации и изнесени доклади.

Наградата за Стара Загора „Лекар на годината 2022“ в категория „Принос за развитие и утвърждаване на съсловната организация“ получи д-р Цветана Митева. Нейната кариера започва в края на 60-те години в „Марица-изток” като цехов лекар в рудник „Трояново”. През 1970 г. печели конкурс по клинична ординатура по детски болести и след завършването й с отличен е назначена в Детско вътрешно отделение на старозагорската болница. От тук започва професионалния й път като лекар педиатър, който продължава 52 години и до днес, от общо 55 години трудов стаж. Със своя хъс за работа, всеотдайност и ентусиазъм тя издига авторитета на българския лекар.

Източник: trakiahospital.com