Крадецът на розов разсад държал наркотици и заплашвал с убийство


По искане на Районна прокуратура-Казанлък съдът определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 43-годишен мъж, който чрез използване на две непълнолетни лица е извършил кражба, държал е в дома си наркотични вещества и се е заканил с убийство на едно от лицата, свидетелстващи срещу него.

Днес, 2 декември 2016 г., по искане на Районна прокуратура-Казанлък съдът определи постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Ангел Ф., на 43 г., привлечен като обвиняем за това, че на 27/28 ноември 2016 г., чрез използване на моторно превозно средство – лек автомобил, марка „Фолксваген Поло“, е отнел чужди движими вещи - 8000 прясно засадени коренчета от маслодайна роза от които 4000 броя от сорт „Дамасцена“ на стойност 4800 лв. и 4000 бр. от сорт „Радука“ на стойност 4800 лв., или всичко на обща стойност 9600 лв. от владението на пострадалия Р. П., без негово съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои- престъпление по чл.195 ал.1, т.4, предл. 1-во, връзка с чл.194 ал.1 от Наказателния кодекс.


Ангел Ф. е привлечен като обвиняем и за това, че на 29 ноември 2016 г. в с.Габарево, общ.Павел баня, в къща, е държал високо рисково наркотично вещество - 235 гр.марихуана (коноп-канабис) на стойност 1409 лв. без надлежно разрешение- престъпление по чл.354а, ал.3 т.1 във връзка с ал.1 от Наказателния кодекс.


Ангел Ф. е привлечен като обвиняем и за това, че на 30 ноември 2016 г. в гр.Казанлък се е заканил на 30-годишния М. П. с убийство, казвайки му: „Този път няма да те бия, ще те убия“ и това заканване е възбудило основателен страх – престъпление по чл.144 ал.3 във връзка с ал.1 от Наказателния кодекс.


До момента е установено, че на 27 срещу 28 ноември 2016 г., в тъмната част на денонощието, обв. Ангел Ф. е закарал две непълнолетни лица до местността „Гробищата“ край село Габарево, общ.Павел баня, където били засадени и отглеждани розови насаждения. Склонявайки и подпомагайки ги към извършване на престъплението Ангел Ф. е посочил на непълнолетните лица от кой масив да изкоренят розови насаждения, които натоварили в моторно превозно средство и самият обвиняем организирал препродаването им през няколко лица, за да прикрие участието си в престъплението.
При извършеното претърсване на настоящия му адрес, освен розови резници били открити и наркотични вещества, които реагирали на марихуана.
В хода на разследването на горепосочените престъпления е било указано да бъде разпитан свидетел по делото- 30-годишния М.П., когото обв. Ангел Ф. заплашил с убийство във връзка с даваните от свидетеля показания срещу него.


Под ръководството на Районна прокуратура-Казанлък до момента са извършени разпити на свидетели, събрани са писмени доказателства, назначена и изготвена е оценителна експертиза и др. Предстои изготвяне на психиатрична и химическа експертизи, както и събиране на допълнителни доказателства.


Съдът прецени, че се касае за висока степен на обществена опасност на деянието и на извършителят му и че съществува реална опасност лицето да се укрие от органите на разследването, както и да извърши друго престъпление, ако спрямо него бъде взета по-лека мярка за неотклонение.
Определението на Районен съд – Казанлък подлежи на обжалване пред Окръжен съд-Стара Загора.