Коронавирусът и ограничаване на разпространението му според учените Ново изследване на учени, публикувано преди ден в авторитетното списание „Plos Medicine“ показва нов модел за разглеждане на разпространението на коронавируса и начините за ограничаването му.
Според данните, получени при изследването, на лице са три прости правила, които могат да повлияят на заразата:
- Редовно миене на ръцете;
- Носенето на маски;
- Спазването на дистанция.
Това напълно съответства с приложените и у нас правила на трите Де-та:
- Дисциплина;
- Дистанция;
- Дезинфекция.
Друг е въпросът доколко те се спазват.
В проучването, цитирано от Си Ен Ен се казва, че спазването на тези мерки може да намали броя на заболелите, а следователно и височината на пика може да бъде намалена. Авторите на проучването твърдят, че правителствата на държавите трябва да образоват обществото за начина на разпространение на вируса. Осведомеността, самодисциплината – като миенето на ръце и носенето на маски – играят важна роля в контролирането на продължаващата пандемия. Моделът, обаче, не отчита възможността за повторно заразяване. На ваксина срещу коронавируса може да се разчита не по-рано от средата на 2021 г.
Днес заразените в страната са 269, при направени 5913 теста. Те са по-малко от вчера, когато заразените бяха 330 – изравнен антирекорд на заразени. Починалите са 8. Числото на излекуваните този път е по-голямо от новозаразените – 388.