КНСБ в "Арсенал" се включи в работна среща за равнопоставеност на жените и мъжете

Работна среща на тема „Равнопоставеност – възможности и решения“ се проведе в Младежкия дом в Казанлък. Срещата бе по инициатива на сдружение „Жените на Казанлък“ с представители на КНСБ в “Арсенал“ АД

Дискусията е първата инициатива на сдружението, с която се стартира пилотен проект “Равнопоставеността и новите предизвикателства“. За първи път не само в Казанлък, а и на територията на страната, се дава началото на идеята в предприятията да има лице, което ще изпълнява функциите на координатор по равнопоставеността на жените и мъжете. В централните органи на изпълнителната власт и всичките 28 областни администрации има служители, определени за координатори по тази дейност. Те са част от институционалния механизъм, необходим за прилагане на интегриран подход и временни насърчителни мерки. В предприятията обаче липсват такива координатори.

Увеличаване участието на жените и постигане на равнопоставеност в управлението на всички равнища, подкрепа срещу дискриминацията в труда, по-висока заетост и професионална реализация, намаляване разликите по пол в заплащането и доходите, насърчаване на равнопоставеността на жените и мъжете в процесите на вземане на решения, преодоляване стереотипите по пол в различни сфери на обществения живот са все въпроси, които могат да се обсъждат и да се предлагат решения на терен. Защото неравенството между жените и мъжете продължава да съществува, въпреки че е постигнат напредък за гарантиране на равни права.

„За нас е чест, че именно със синдикалната организация в „Арсенал“ АД с председател Атанас Бозов стартираме пилотния проект “Равнопоставеността и новите предизвикателства“. Не само, защото благодарение на синдикатите и доброто им партньорство с ръководството на дружеството са въведени различни стимули и социални придобивки в "Арсенал", не само заради благотворителните кампании за подкрепа на граждани и организации, но и защото са съпричастни към нашите каузи, оказват ни съдействие и подкрепа – сподели Стела Кехайова, председател на сдружението. - Вярваме, че с осъществяване на идеята за координатор по равнопоставеността на жените и мъжете ще се постави началото на широкомащабна и ефективна кампания в предприятията за насърчаване на равнопоставеността, съотносима с националното законодателство, както и с европейските програми и добри практики в тази област“.