Китай сложи край на политиката „едно дете“

Това става след три десетилетия на строго семейно планиране заради нуждата от икономически растеж на страната.

Китайската комунистическа партия заяви, че всички двойки в страната ще имат право да имат по две деца. Това съобщи държавната новинарска агенция „Синхуа“, цитирана от световните медии.

Политиката, която забраняваше на двойките да имат повече от едно дете, бе въведена през 1979, за да се намали раждаемостта и темпа на нарастване на населението в Китай, припомня BBC. Изчисления показват, че политиката „едно дете“ попречила на раждането на около 400 милиона души от въвеждането ѝ до момента.

Двойките, които през годините са нарушавали тази забрана, търпяха най-различни санкции и наказания – от глоби и лишаване от работа до принудителни аборти.

Отпадането на тази политика се очакваше, след като преди две години страната въведе известни облекчения в нея. Стъпката е част от мерките на китайския президент Си Дзипин да обърне икономиката към по-бавен, но за сметка на това по-балансиран ръст. Държавният глава работи по своя 5-годишен план още от встъпването си в длъжност през 2012, припомня агенция Bloomberg.


Източник: http://www.economy.bg/