На 22 и 23 септември 2023 г. представители на VIII ученически гвардейски отряд и III ученически гвардейски духов оркестър при ПГ „Иван Хаджиенов“ взеха участие в Младежкия форум "Достойни за България" в Пазарджик. Младите хора имаха възможността да се докоснат до личностите Христо Стоичков – носител на „Златната топка“, Мариан Бачев – актьор, Ренета Камберова – медалистка по художествена гимнастика, Тодор Попов – кмет на Пазарджик, Александър Иванов – президент на волейболния Хебър, Джузепе Де Франческо - почетен консул на Република Италия в Пловдив и други, съобщават от учебното заведение.

Появата на легендарния футболист Христо Стоичков предизвика истинска еуфория. Той даде ценни напътствия на учениците, като това да избягват думичката ''аз'' и да се стараят да бъдат обединени. „Думата „аз“ е зачеркната в моя живот. Тази дума пренебрегва другите около нас. На първо място поставям семейството, приятелите, съотбрниците, феновете, защото сме едно.

Всички участници се включиха и в откриването на мащабната инициатива „Градината на света“, намираща се в парк-остров „Свобода”, място от кътове на известни личности, кътове на отделни държави, кът на сдружение „Младежки гвардейски отряди“, сцена и други.

Форумът е основна дейност по проекта на Сдружение "Младежки гвардейски отряди" - "Младите хора – Бъдещето на България – с неограничени възможности", който се осъществява с финансовата подкрепа на Национална програма за младежта.