Казанлък вече има своя книга за местната сатира.

Тя бе представена от актрисата Гълъбина Михайлова в Културно-информационния център на ул. “Искра“№4.
Увлекателното четиво е със заглавие: "Казанлъшка сатира" и е първият по рода си документиран разказ с над сто черно-бели фотографии на културни дейци, първи постановки, отзиви и поздравления на раждането и живота на сатиричния театър в Казанлък.
Всичко това внимателно запазено, подбрано и подредено от казанлъшката актриса Гълъбина Михайлова.

В годината на своя личен юбилей, обичаната Гълъбина сбъдна още една своя дългогодишна мечта и издаде юбилейната 60-годишна история на дейността на Естрадно-сатиричния театър в града.

Книгата започна своя читателски път с много смях, музика и песни гости. Преки участници в създаването на историята на казанлъшкия сатиричен театър, си припомниха незабравими моменти, непрежалими приятели, своите завещани мигове за сатиричната сцена на Казанлък.
Гълъбина Михайлова с радост поздрави своите партньори на сцената, с много от които пазят неповторими преживявания. Сред специалните гости бяха синът на Георги Николов, основател на казанлъшката сатирична сцена Николай Николов и верният във времето приятел Антон Радичев.


В „Казанлъшка сатира“ читателят може да се запознае с „личността, която даде „зелена улица“, за да има такъв театър. Тази личност се казва Желка Калайджиева“. Да научи, че „сатириците, водени от Жоро Николов обикаляха всички градове, където имаше текстилна промишленост.“. Така започва дейността на един от основните колективи на родното читалище „Искра“ през 1956г., а сега сцена за сатира дава Народно читалище „Възродена искра - 2000“.

„Редят се представления и концерти в градове, села, болници, гранични поделения. Любовта между самодейците - сатирици и публика...Това е било от първото театро… през лятото на 1869, за да проходи младият сатиричен театър през 1956г.“, разказва в своята първа книга Гълъбина Михайлова.