Казанлък е част от кампанията "България срещу диабета"

На 4 юли 2021 г. (неделя) от 11:00 до 13:00 часа на площад „Севтополис“, срещу Културно-информационния център на ул.“Искра“№4, ще бъде обособен пункт за представяне на рисковите фактори за развитие на диабет и безплатно измерване на кръвна захар. Инициативата е част от националния поход на колела "България срещу диабета".

На място гражданите ще имат възможност безплатно да си измерят кръвната захар, ще получат информационни материали и могат да участват в анкета за риска от развитие на диабет.

С кратка демонстрация колоездачи ще подкрепят воденето на здравословен начин на живот, като един от факторите за предпазване от заболявания и по-специално - от диабет.

В рамките на 14 дни колоездачи ще обиколят всяка една област в страната в подкрепа на каузата „България срещу диабета“. Преминаването през градовете е свързано и с обозначени места, които са наречени „диабетни патрули“ и всеки желаещ ще има възможност да му бъде измерена кръвната захар и да получи консултация и информация от медицинско лице. Инициативата е част от проекта „България срещу диабета“, който се осъществява от Лайънс клуб – Видин в партньорството на Българска диабетна асоциация и Българско национално сдружение по детска ендокринология, както и с подкрепата на общински и областни администрации. Кампанията започна на 26 юни във Видин и ще приключи на 8 юли в София. Казанлък е част от маршрута на похода на колела "България срещу диабета", като инициативата в града на розите е подкрепена от Община Казанлък.