Книгата „Музикалният театър на Казанлък“ с автори двама всеотдайни дейци на културата в града на розите - Веселин Шивачев и Цвятко Цветков, излезе от печат. На 150 страници двамата ветерани в активния културен живот на Казанлък разказват за богатата музикална история на града, за стотиците спектакли, поставени на сцената на НЧ „Искра“, за самодейците, които съперничат по талант и усърдие на професионалните певци и актьори.

„Ние, казанлъчани, с гордост можем да отговорим защо първата българска опера „Сиромахкиня“, е създадена и поставена точно тук, в Казанлък – защото имахме Емануил Манолов, който е и учител в казанлъшкото педагогическо училище. Защото имахме хоровите и оркестрови кадри, защото имахме базата на читалище „Искра“ и гражданството имаше нужда от това...Така е даден стартът на оперетния и оперен жанр в нашия град“, пише творческият тандем, приел присърце каузата да разкаже за музикалната слава на Казанлък.


Веселин Шивачев

С изследователски усет и завидна енергия Веселин Шивачев и Цвятко Цветков събират архиви – статии във вестници, афиши, снимки от самодейци, за да сглобят историята на Музикалния театър в Казанлък.

Двигателят на идеята за изданието Веселин Шивачев се надява книгата да предизвика интерес не само сред по-възрастните казанлъчани, но и сред младото поколение. Защото историята, изпълнена с имената на изявени солисти, диригенти, постановчици, на именити гост-изпълнители, на хората зад завесата, с приноса на десетките самоотвержени самодейци, не само ще разкаже за една стара казанлъшка слава, но и ще събуди желание за развитие на музикалното изкуство в града.

Авторите на "Музикалният театър на Казанлък" благодарят за съдействието на самодейци, предоставили личните си архиви за съставяне на изданието. Книгата излезе в тираж от 500 бройки и ще бъде безплатно раздадена на всички културни институти, библиотеки, музеи, за да остане историята жива и за да могат до нея да се докоснат колкото се може повече хора.

За да бъде реализирана тази благородна кауза заслуга имат общинските съветници от групата "Експерти за Казанлък", подкрепили финансово излизането на изданието. Принос имат още Ротари клуб, „М+С Хидравлик”, НЧ „Искра”, „Руан – 3” – Ангел Калайджиев, „Алианц България” – Денко Денков, Продан Бюйлеков, Спас Момов, Рени Червенкова, Павлина Делийска и още родолюбиви казанлъчани, подпомогнали с финансови средства и съдействали за появата на бял на музикалната история на Казанлък. Цялостното художестено оформление на книгата е дело на художника Румен Петков.

Официалното представяне на уникалното казанлъшко издание пред обществеността е планувано за есента.