„Това е въпросът, на който искам да дам отговор пред политическите сили, чиито представители са кандидати за новото Народно събрание. Срещите, които провеждаме с тях, не са предизборни, това са срещи, на които всички те трябва да разберат какво означава „Арсенал“ за региона, за областта, за България“, това каза генералният директор на „Арсенал“ АД инж. Николай Ибушев по време на посещенията на кандидатите за народни представители от основните политически партии и коалиции в Старозагорски регион за 46-ото Народно събрание.

„Арсенал“ е създаден веднага след Освобождението на България през 1878 година. Началото му се поставя с ремонтните дейности и технологии за ремонт на въоръжението, което руските войски оставят в Русе, прибирайки се след края на войната в своята родина. През 1891-ва Арсеналът се мести в София. През 1924 година започва преместването на Софийския арсенал в Казанлък. С Указ на цар Борис III е преименуван на Държавна военна фабрика.

В момента в „Арсенал“ работят над 7500 души и това е най-големият работодател в България. А заедно със свързаните с „Арсенал“ предприятия броят на хората, на които фирмата осигурява работа и доходи, е над 12 000. Тук работят хора от 20 общини. Към юни 2021 година средната работна заплата във фирмата е по-висока от средната работна заплата в сектор „Машиностроене“.

За последните 5 години „Арсенал“ е изплатил над 650 милиона лева за работни заплати, които средства влизат в общините чрез търговията и услугите. За осигуровки са преведени над 130 млн. лева, платените данъци към републиканския бюджет са над 55 млн. лева, а към общинските бюджети – над 3 млн. лева. За социални дейности и подобряване условията на труд и почивка са разходвани над 85 млн. лв. През последните 5 години направените инвестиции в „Арсенал“ са за повече от 150 млн. лв.

„Ние като ръководство вече 24 години носим отговорността за съдбата на хиляди семейства“, подчерта инж. Ибушев. Освен редовни работни заплати, всеки месец се предоставят ваучери за храна в размер на 80 лева плюс още 3 допълнителни ваучера: за празника на „Арсенал“, за Великден и Коледа. 10 000 човекодни са изчислените напълно безплатни почивки на арсеналци и техните семейства в морската база в Несебър. Над 100 деца тренират във ФК „Арсенал-2000“, като дружеството поддържа в перфектно състояние стадиона и подпомага цялостната спортна дейност на клуба. Над 200 деца и младежи напълно безплатно играят народни танци в Дома на културата „Арсенал“, поддържа се базата на детска градина „Буратино“ на територията на дружеството. Храната в столовете в „Арсенал“ има 80% поевтиняване, осигурен е безплатен транспорт, плаща се допълнително за отдалеченост по 150 лева.

„Арсенал“ си създава свои кадри, като за целта работи активно в сферата на средното и висшето образование. Тук се развива дуалната форма на обучение, в партньорство с Механотехникума и с Математическата гимназия, безупречно работи Студентската програма. Благодарение активните действия на кмета Галина Стоянова и „Арсенал“ АД бе открит Техническият колеж в Казанлък и бе осигурена материална база за него. „Арсенал“ АД прави сериозни дарения, като стотици хиляди лева бяха дарени по време на пандемията на няколко болници – МБАЛ „Д-р Стамболски“ в Казанлък, „Св. Екатерина“ и „Пирогов“ в София, Болница „Тракия“ и УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ в Стара Загора.

„Казвам всички тези неща, не за да се хвалим, а за да се знае какво е значението на дружеството за региона и за България - подчерта инж. Ибушев. - „Арсенал“ премина през много изпитания, но благодарение на всички нас, на синдикатите, на работниците, на специалистите, ние стъпихме здраво на краката си. Всичко постигаме сами, с нашия труд, с нашите усилия. В своето развитие това предприятие роди основните производства в българската индустрия, той е ковачница на кадри. Често е наричан заводът-майка. „Арсенал“ е 100% българско предприятие, отговорен социален партньор, продължава да бъде най-големият работодател в България, няма нито 1 лев задължение нито към хазната, нито към работниците, нито към партньорите. „Арсенал“ е световно призната марка, спечелил е уважението и на нашите, и на чуждестранните партньори“.

По думите на генералния директор на „Арсенал“, целият този труд не бива да бъде опетняван с грозна кампания, каквато се опитват да правят някои политици от БСП, визирайки злонамерените и тенденциозни изказвания на кандидатите за народни представители от БСП от Старозагорски избирателен район. Херостратовата слава – срамна известност на човек, опитващ се да разруши нещо, създадено от други с цел да се прослави, е типична за личности като eдин кандидат-депутат от БСП-Казанлък.

Относно темата за новата Индустриална зона мнението е, че инвестицията в една такава зона е крайно неразумна. В своята същност Казанлък е индустриална зона, в която предприятията инвестират собствени средства в развитието си и не е обосновано огромни обществени средства да се влагат в нова зона. Защо е нужно това?

Именно, за да се разбере какво е мястото на „Арсенал“ в икономиката, индустрията и обществения живот на България, са срещите с бъдещите представители в парламента у нас. „Ние не правим предизборна кампания, но искаме партиите, които имат най-сериозна заявка за участие в новото Народно събрание, да знаят какво е „Арсенал“. Нека политиците да не петнят репутацията му, защото това е дружество с международен авторитет“, - подчерта още инж. Николай Ибушев. По думите му, държавата трябва да бъде партньор на такива големи предприятия, да ги подкрепя, а не да ги оставя сами да се оправят. Защото, образно казано, големият локомотив води напред малките вагончета, а не обратното. Малките и средни предприятия ще са добре, когато фирми с мащаба на „Арсенал“ са стабилни и ги захранват с работа.

Значението на „Арсенал“ и на Военно-промишления комплекс у нас, ангажиментите, които държавата би трябвало да има към тази индустрия, бяха основните въпроси по време на срещите, на които присъстваха арсеналски ръководители на различни нива, специалисти и синдикалисти, с кандидати за народни представители от „Българските патриоти - ВМРО, ВОЛЯ и НФСБ", ГЕРБ-СДС, „Има такъв народ“, „Изправи се! Мутри вън!“, Демократична България и ДПС.

На част от срещите присъства и инж. Петър Петров, изпълнителен директор на „Дунарит“ АД – Русе, съпредседател на Сдружението на българската отбранителна индустрия.

Срещи с кандидатите за народни представители от:

„Българските патриоти - ВМРО, ВОЛЯ и НФСБ"


от ГЕРБ-СДС


от "Има такъв народ", "Изправи се! Мутри вън!", Демократична България



и от ДПС