Изненадите на президентските избори са много вероятни, според  социолози


Изненадите на президентските избори са много вероятни, коментират социолози от агенция "Медиана", на базата на национално представително проучване, направено с 998 пълнолетни граждани между 4 и 8 октомври и реализирано със собствени средства.

За резулатитет от изследването и изводите на социолозите, съобщава БТА.


Според данните, ако президентските избори бяха сега, Цецка Цачева би получила 25,4 процента /на базата на всички анкетирани/, Румен Радев - 18 процента, Красимир Каракачанов - 9,9 на сто, Ивайло Калфин - 6,1 процента, Татяна Дончева - 4,8 на сто, Трайчо Трайков - 4,2 на сто, Веселин Марешки - 3,2 на сто, Пламен Орешарски - 1,3 на сто, Жорж Ганчев - 0.6 на сто. 11 процента декларират, че ще пуснат празна бюлетина или ще отбележат, че не подкрепят никого. 13,4 на сто заявяват, че няма да гласуват.
Категорично ще гласуват на президентските избори 58,3 на сто, 24 на сто посочват, че е по-вероятно да отидат до урните, по-вероятно няма да дадат вота си 9,4 процента, а категорично няма да участват в изборите 8,4 на сто.
Според данните, ако парламентарните избори бяха сега, ГЕРБ биха получили 27,4 на сто, "БСП лява България" - 18 процента, ДПС - 7,5 на сто, Патриотичният фронт - 7,5 на сто, РБ - 4,5 на сто, АБВ - 2,9 на сто, а "Атака" и "Движение 21" - по 2,8 на сто.
Засега данните показват, че на премиера Борисов няма да му се наложи да подава оставка, но има сериозни шансове ГЕРБ да претърпи поражение, смятат от "Медиана". Към 10 октомври най-вероятно изглежда Цецка Цачева да се класира първа на изборите. Тя е консолидирала гласовете на ГЕРБ избирателите и това до голяма степен й гарантира първото място. Но на първи тур, отбелязват от агенцията.
Според тях тя не привлича симпатизанти извън собствената си партия /93 на сто от потенциалните й гласоподаватели са привърженици на ГЕРБ/ и кандидатурата й е непопулярна извън ГЕРБ.
Ако до изборите това не се промени, тази тясно партийна подкрепа вероятно ще се окаже крайно недостатъчна, за да й спечели изборите, смятат социолозите.
Те прогнозират, че на тези избори ще се наблюдава своеобразен феномен - изкуствено привличане пред урните на много традиционно негласуващи избиратели. Изборите са задължителни, а и референдумът ще привлече избиратели, мотивират се от "Медиана". Според техните данни това вероятно ще бъдат 550-700 хиляди "нови" избиратели. Това значително ще увеличи изборната активност и значително ще намали тежестта на консолидираните гласове на ГЕРБ, обясняват от агенцията.
Засега според данните второто място се държи стабилно от ген. Румен Радев. За разлика от Цецка Цачева, той не е консолидирал всички гласове на издигналата го партия.
Симпатизантите на БСП се явяват "донори" и на кандидатурата на Ивайло Калфин, и на Татяна Дончева, и на Пламен Орешарски, и на Красимир Каракачанов. Румен Радев обаче има значима подкрепа извън тяснопартийните среди, отбелязват социолозите.
На трета позиция е Красимир Каракачанов, запазвайки шансове да се включи в голямата битка на втория тур. Ивайло Калфин е четвърти с личен резултат, значително надхвърлящ този на АБВ.
Като че ли картината се прояснява - балотаж между Цецка Цачева и ген. Румен Радев, Красимир Каракачанов - трети, а Калфин - четвърти, това обаче далеч не е толкова сигурно, коментират от "Медиана".
Избирателите на ДПС все още не заявяват подкрепата си за един или друг кандидат. Основното обаче е появата на тази огромна маса "нови", традиционно негласуващи избиратели. Тези избиратели като цяло са непредсказуеми, нямат предпочитана партия и трайни политически пристрастия. Голямата част от тях е възможно да гласуват спонтанно и емоционално, да се "люшнат" в последния момент и да се консолидират. А техният обем е толкова голям - около 13 на сто от всички избиратели, че са в състояние не само да разместят класирането след първото място, но дори директно да изстрелят втория, третия или дори четвъртия до върха, смятат от агенцията.
Засега подобна консолидация на тези "нови" гласоподаватели около един кандидат не се наблюдава, но изненадите са повече от възможни, коментират от "Медиана".


Източник: БТА