Изложби за 23-ти полк и за Михаил Тенев показват в Библиотеката Две нови тематични изложби от книги подреди представят в Общинска библиотека „Искра“. Те са посветени на 135-ата годишнина от създаването на 23-ти пехотен Шипченски полк и навършването на 168 години от рождението на казанлъчанина Михаил Тенев.
Екипът на библиотеката е подбрал различни албуми, четива и трудове, които представят героичните битки, победи, командири, войници и много спомени свързани със сформирането на 23-ти пехотен Шипченски полк, до които може да се докосне всеки от посетителите на Читалнята.
23-ти пехотен Шипченски полк е формиран в Казанлък на основание указ № 11/1889 г. на княз Фердинанд от 3-та и 4-та дружини на 12-ти пехотен Балкански полк. Полкът участва в Балканските войни (1912-1913 г.) и в обсадата на Одрин. В Първата световна война воюва при връх Китка, с. Ботум, южно от с. Рещани (северно от Битоля) и на Беломорския фронт източно от гр. Серес. След края на войната се разформирова, но се създава отново през 1928 г. Полкът участва в заключителния етап на Втората световна война в Европа в състава на 8-ма пехотна Тунджанска дивизия и взима активно участие в Мурската операция. Разформирован е окончателно след края на Втората световна война.
Днес военнослужещите от 61 Стрямска механизирана бригада, като наследници на 23-ти пехотен Шипченски полк, продължават да следват традициите и примера на своите славни предшественици.
Другата изложба представена в отдел „Заемна за възрастни” е посветена на Михаил Тенев. Той е български политик и финансист, роден в Казанлък на 15 януари 1856 г. в семейството на търговеца Теню Хаджиколев.
Бил управител на БНБ, а по-късно е и министър на финансите в правителството на Димитър Греков и първото правителство на Тодор Иванчов.
Михаил Тенев е бил председател и член на управителните съвети на Българското акционерно индустриално керамично дружество „Изида“, Софийската фондова борса, Българското общозастрахователно дружество „Орел“, Франко-белгийската и балканска банка, Дружеството на Съединените тютюневи фабрики, Австро-българската търговска камара. От края на ноември 1928 г. той отново участва в Управителния съвет на БНБ като негов изборен член, предложен от Управителния съвет на Софийската фондова борса. Бил е председател на Казанлъшка дружба „Розова долина“ в София от основаването ѝ през 1904 г.
Като спомоществовател прави значителни дарения в пари и имоти в Банкя за построяването на Военноинвалиден санаториум, на почивна станция за служителите в БНБ, на православния храм „Св. св. Кирик и Юлита“. Дарява личната си библиотека и осигурява парична подкрепа на читалища и други обществени организации в родния си град Казанлък.
Голяма част от личната библиотека на Михаил Тенев е част от фонда на библиотека "Искра". В знак на уважение към личността и дарителския жест на видния казанлъчанин залата на отдел "Заемна за възрастни" носи неговото име.