Така се случи, че научих за кончината на инж. Неделчо Братоев в момент, труден и за моето семейство. Но реших, че макар и с малко закъснение, дължа на него, не толкова от мое име, а от името на всички негови колеги в "Арсенал", които безкрайно го уважават, да посветя няколко скромни за личността му изречения.

Помня интервюто си с Неделчо Братоев - септември 2020 година, когато надълго и нашироко си говорехме за производството на металорежещи машини в "Арсенал". Същата година се навършваха 60 лета от усвояването на трите модела пробивни машини, а през следващата година е започнало и тяхното производство. С това се е поставило началото на нов етап в развитието на най-голямото предприятие в Казанлък и региона. С него е свързан и професионалният път на инж. Братоев. Впечатли ме пунктуационната му точност, перфектността, с която уточняваше детайлите, свободното боравене с новите технологии - работеше изключително добре с компютър и интернет, въпреки че беше на 89 години! "Щастлив съм, че цял живот съм работил с желание", ми каза тогава Неделчо Братоев. А аз си помислих - имам късмета да разговарям с един достолепен, принципен и достоен човек!

Неделчо Братоев е роден в Казанлък на 22 август 1931 година. Завършил е гимназия в родния си град и машинно инженерство в Технически университет - София. Юношеската му мечта е да стане стругар в "Арсенал". Назначават го за статистик. На 29 години е главен конструктор, а на 33 - заместник-директор по техническите въпроси на "Арсенал". Когато се създава Базата за техническо развитие, оглавява новата структура. Дългогодишен ръководител на Базата, прераснала в Институт по металорежещи машини в "Арсенал". По негово време започва производството на металорежещи машини в завода, а за постиженията на Базата е отличен с най-високото държавно отличие - орден "Георги Димитров". Защитил е хабилитационен труд и е получил научно звание ст.н.с. II степен по металорежещи машини.

Написал е 4 книги, чиито ръкописи сам е набрал на компютъра си. Автор е на "Ние помним жертвите на антифашизма", "Съдба - преживяно, постигнато, осъзнато", "История на социалистическото движение в Казанлъшкия край" и е съставител на книгата "Истината - обществено-икономическо на Казанлъшкия край".

Поклон пред Светлата му памет!

От редакционния екип на в. "Трибуна Арсенал"