Храните най-скъпи за последните 5 години Цените на повечето продуктите са се вдигнали рекордно в пандемията, показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата
Към началото на март най-много са се вдигнали цените на едро при олиото, ориза, захарта, сиренето, каймата и свинското. Средните цени на повечето от тях са рекордни за последните 5 години.
При плодовете и зеленчуците най-сериозно е поскъпването при краставиците, зелето и портокалите.
Точно година след старта на пандемията и търговци, и клиенти виждат ефекта от кризата с COVID-19 върху цените по щандовете. Усеща се всяка стотинка отгоре заради по-скъпите разходи за транспорт и доставка през последните месеци.
Само за година почти всички продукти, които се слагат в количката, поскъпват, потвърждават и данните на Комисията, която следи пазара на едро. Най-сериозен към началото на март е ръстът по борсите при олиото, колбасите, каймата, оризът и пилешкото.
"В момента имаме по-свито търсене. Излишното потребление на храни – не съществува към момента", коментира Владимир Иванов от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.
"Като цяло при групата на плодовете и зеленчуците към момента имаме по-ниски ценови равнища спрямо миналата година, но при храните имаме изменения – средно със 7-8 %, които са малки вариации – по-скоро са свързани с промишлени разходи, не са свързани толкова с друга пазарна реализация", каза той.
Към началото на март най-голям е ръстът в цените на едро при олиото - рекордните 25%. "То е следствие на много неблагоприятната климатична година, много ниски добиви на слънчоглед", казва Владимир Иванов.
VESTI