Хотелите в Турция трудно връщат пари от ранните записвания. Автобусите Казанлък - Истанбул продължават да пътуват всеки ден
Собствениците на хотели по морските курорти на Турция, нямат склонност да връщат парични депозити от резервации, направени по схемата на ранните записвания, информираха от най-голямата туристическа агенция в Казанлък, която организира почивки и екскурзии в Южната ни съседка. От казанлъшката агенция, която работи и като посредник на големи туроператори съветват, хората, които са платили депозити или имат записване на почивка, да прочетат внимателно договорите, които са подписали при покупка на туристическия си пакет.
Към момента, няма обективни причини, които да наложат промени в договорите или на тяхното изпълнение съгласно някакво ново, породено от събитията в Турция напоследък, междуправителствено споразумение. Границите са отворени и през тях се преминава спокойно, е информацията на туроператорите и агенциите. След срещата на 20-и юли на заместник министъра на туризма Ирена Георгиева с 11 туристически фирми, които работят на турския пазар, техните контрагенти в страната вече получават съобщения, че няма нагласа програмите, които се изпълняват за почивки и екскурзия в южната ни съседка, да бъдат прекратявани.
Клиентите, закупили пакети за туризъм в Турция, трябва сами да преценят, дали е уместно, да пътуват. Както и да се съобразяват с ангажиментите си по договорите, които вече са подписали с агенции и туроператори. Към момента няма нагласа от страна турските хотелиери, да връщат пари на българските оператори от ранните записвания, които дават силно преференциални цени. Някои от хотелите тази година продаваха на преференциални цени чак до края на май почивки в Анталия, Кушадъсъ, Мармарис и другаде, предвид от месеци сложната ситуация в Турция, където имаше поредица от терористични атентати. Има случаи на отказващи се да почиват в Турция казанлъчани, казват от най-голямата агенция в Града на розите. Друг е въпросът, дали всички от тези отказващи се, имат основания по договор, да получат обратно дадените си към момента пари.
Почивки за Турция се продават в Казанлък и към момента и към тях има интерес. Седемдневен пакет ол инклузив за Мармарис, например, продаден днес, е на стойност едва 748 лева за двама, включително транспорта и застраховките. Почивката е от 30-и септември.
Представителите на българските туристически агенции, които са участвали в срещата със зам.министър Георгиева преди два дни, са се консолидирали около становището, че трябва да се прави все по-съществена разлика между пътуванията до турското море и тези, до Анкара и Истанбул, където се разиграват политическите събития от последните месеци и дни.
Според данните на туроператорите и към момента има български туристи в големите курорти, които са отказали да прекратят почивката си, съобщава официалният сайт на Министерството на туризма.
„По време на срещата беше направено предложение да се създаде регистър на туроператорите и туристическите агенции у нас с акцент върху пазарното разпределение на услугите, които те предлагат. Това според браншът ще улесни ефективната и целева комуникация между Министерството на туризма и доставчиците на туристически услуги. Обсъдено беше и откриването на гореща линия за сигнали от туристическите фирми.“, се казва още в информацията на официалния сайт.
На срещата са били и Светлана Атанасова, председател на управителния съвет на Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА), Стела Филипова, член на УС на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА), както и представители на туристическите фирми Албена Холидейз, Астрал Холидейз, Караджъ Турс, Ориент 99, Go2Holiday, Аква Тур, Аполо 2000, Дорис ООД, Партнер Травел, Тез Тур и Solvex.
Ежедневните курсове на автобусите от Казанлък до Истанбул се изпълняват редовно и по график без нито ден прекъсване. Има случаи на завърнали се от почивка на турското море казанлъчани, които дори не са разбрали за опита за държавен преврат на 15-и юли, споделиха представители на туристически фирми от Казанлък.
Диана Рамналиева