Синодалния хор на Руската патриаршия стана носител на ордена "Свети апостол Карп" на Старозагорската митрополия. Съобщението е на БТА.

Старозагорският митрополит Киприан връчи ордена на диригента на хора Андрей Пузаков.


Руският хор е вторият носител на престижното отличие. Старозагорският митрополит Киприан дари на ангелогласните изпълнители и икона на Свети Йоан Кукезел. Това стана след първото гостуване на световно известния руски хор в епархията, на сцената на Държавна опера - Стара Загора..

Хорът, основан в XVI век и възстановен през 2010. г. с благословията на. Всерусийският патриарх Кирил, представи църковно-славянски песни. За първи път прозвучаха и творби на руския православен композитори от 21 век митрополит Иларион Алфеев.
"
Директорът на Старозагорската опера Огнян Драганов връчи и почетния знак на трупата на Синодалния хор на Руската патриаршия в знак за благодарност.
.
Синодалният хор на Руската патриаршия гостува в Стара Загора по покана на Старозагорския митрополит Киприан по повод честването на 140 години от Руско-турската война и възстановяването на българската държавност.

Днес синодалният хор на Руската патриаршия посещава и ще се поклони в храм " Свето Рождество Христово" в Шипка.