Халогенните крушки и лампи  отидоха в историята

От вчера - 1-ви септември в Европейския съюз влезе в сила забрана върху производството на повечето видове халогенни крушки.

Търговците обаче могат да продължат да продават наличните си на склад количества до изчерпването им.

Халогенните крушки ще бъдат заменени предимно с LED осветление. Според Европейската комисия така ще се пести огромно количество енергия.

Според експерти, преходът към LED осветление би спестил 15 милиона тона въглеродни емисии до 2025 година. Ще се намали и вноса на петрол в Европейския съюз със 75 милиона барела на година.

През 2012 година с директива на Еврокомисията беше забранено производството на крушки с нажежаема жичка. И сега 80 процента от българите вече използват по-ефективно осветление в домовете си. С цел спестяване на още енергия сега от пазара постепенно ще изчезнат и халогенните лампи.

Експерти са изчислили, че за 10 години ползване една халогенна крушка би ни струвала 160 евро сметка за ток, а една LED крушка само 25. Според експерти, халогенната лампа от клас D и има пет пъти по-голяма консумация от LED лампите. Една средна лампа от 8 вата, която се равнява на 60 вата излъчване светлина средно струва 2,50 примерно, същата халогенна, която си е 60 вата е 1,80. Средно за по-малко от 5 месеца до половин година тази първоначална инвестиция се изплаща, после идва и икономията.

Нисковолтовите халогенни лампи, както и тези със специално предназначение, които може да използваме в дома ни в печки, хладилници и аспиратори, ще продължат да се произвеждат и след 1 септември. Все още около 15 процента от потребителите са убедени, че LED лампите задължително излъчват студена светлина, а това не е така.

Негативен ефект от спирането на производството на халогенни лампи е съкращаването на близо 7 хиляди работни места в ЕС. Въпреки забраните у нас често в опаковки с надпис „специално осветление" продължават да се продават от старите така наречени едисонови или пък обикновени халогенни крушки

По материали в интернет