Графики от Международен Екслибрис Конкурс показват в Художествената гимназия От 21 март изложбата със селектираните творби на петия Международен Екслибрис Конкурс Варна гостува на Националното училище по пластични изкуства и дизайн „Акад. Дечко Узунов“ в Казанлък. Пътуването на конкурсната изложба се реализира с финансовата подкрепа на Национален Фонд Култура чрез програма „Разпространение“. Изложбата на петото издание на Международен Екслибрис Конкурс Варна включва над 160 графики малък формат на участници от 135 държави и ще остане на разположение на учениците и публиката в Казанлък до 8 април, след което ще отпътува за София.
Екслибрисът представлява миниатюрна графика, а наименованието идва от латинския израз „ex libris“, означаващ „из книгите на…“ или „от библиотекета на…“. Екслибрисите представляват гравиран или печатен знак, отпечатван на вътрешната страна на корицата на книгата и служещ за ясно обозначаване на собственика й. В наши дни екслибрисът е променил своето утилитарно предназначение и вече е по-скоро произведение на изкуството, отколкото печатан в книгите графичен знак. Експозициите на всяко издание на варненския екслибрис конкурс включват творби на повече от 120 художници от цял свят и представляват богата илюстрация на съществуващите класически графични техники.
Артистичен директор на конкурса и в петте му досегашни издания е известният български график Юлиан Йорданов. Участници в конкурса са едни от най-добрите съвременни български майстори на графиката, сред които е и Елеонора Атанасова - преподавател по графика и изящни изкуства в казанлъшкото училище. Организаторите са особено горди и с факта, че единствените български ученици, селектирани за участие в Международен Екслибрис Конкурс Варна, са възпитаници на Художествената гимназия в Града на розите.
Международен Екслибрис Конкурс Варна е биенале, провеждащо се в морската столица от 2014 година и има пет издания. До 2021-ва година организатор е галерия Ларго, а от 2022-ра тази роля поема Фондация за изкуство „Йордан Петков“. От първото си издание до сега конкурсът се реализира с финансовата подкрепа на Община Варна чрез Фонд Култура. Пътуващите изложби на конкурса през 2022 и 2024 година се провеждат с финансовата подкрепа на Национален Фонд Култура.