Горан Брегович и оркестърът му идват на БСП събора на Бузлуджа


Световноизвестинят музикант и композитор от Босна и Херцеговина Горан Брегович и неговият оркестър "За сватби и погребения" ще огласят на 28 юли Историческата поляна на Бузлуджа.

Известният като Цар на балканската музика ще пристигне със самолет от Лондон, по покана на БСП, за да свири на събора на Левицата, който тази година очаква рекорден ррой посетители. Това става ясно от съобщение на Пресцентъра на БСП.

На Бузлуджа той и музикантите му ще изпълнят и хита "Калашников".


Покани за присъствие на събора, където се събират между 30 и 50 000 активисти и подръжници на лявата партия са изпратени на премиера на република Македония Зоран Заев и лидерите на социалистическите партии от Западните Балкани.
Традиционният събор на БСП на Бузлуджа тази година ще бъде на 28 юли, когато ще ес отбележат 127 години от създаването на партията
Формален домакин на събора, който се провежда неотменно от лятото на 1991 година това лято е областното ръководство на БСП – Габрово. Ще бъдат поднесени венци пред Паметника на свободата на Шипка и предвождан от лидерката Корнелия Нинова велопоход ще финишира при паметната плоча за учредителния Бузлуджански конгрес от 1891 година.


Седмица по-рано - на 21 юли, националният актив на БСП ще се събере, за да обсъди Визията на левицата за развитието на страната и алтернативната й програма.
Ден преди събора на Историческа поляна, в казанлък ще се проведе и международна младежка среща на младите социалисти.

Не за пръв път звезди на световната музика свирят за БСП.

През 2007 г. в навечерието на евроизборите по покана на социалистите концерти в София и Пловдив, под открито небе направи прочутият италианец Тото Кутуньо.

Освен социалисти исимпатизанти на Лявата идея, организаторите на събора очакват на Бузлуджа да се качат и представители на други партии, почитатели на царя на балканската музика.