Интересен, иновативен, без аналог в България и свеж музикален проект стартира НЧ „Искра-1860“ в Казанлък, обявиха от Настоятелството му.
Проектът се нарича „Бъди звезда на 70“ и търси смели, „ живи“ баби, които пеят вярно, искат да се забавляват,пластични са и са амбицирани да създадат нещо ново“, както обявиха идеолозите на проекта.

Ръководител на музикалния проект ще бъде певецът и единствен български възпитаник на престижната Музикална академия в Русия- „Гнесен“, завършил я с Червена диплома и глас на „Muzic Idol“ от 2008 година, старозагорецът Стоян Петров.
В търсенето на креативни и талантливи баби ще му помагат Теодора Иванова- заместник-председател на читалищното Настоятелство и музикалния педагог Стефка Денева.

Целта е да се създаде певческа и танцова артистична музикална група от 6-8 или 12 жени, на възраст около и над 65 години, които да изпълняват съвременни, но аранжирани специално модерни поп и рок парчета, както и техни кавъри. За целта вече работят група композитори, които да адаптират музикален репертоар за бабешката поп и рок група, която ще носи името „Бабс БГ“.
Проектът ни е местен и самодеен, съобразен и с демографските тенденции, но имаме амбицията да го превърнем в национален и комерсиален, заяви на представянето му Теодора Иванова, заместник-председател на Настоятелството на „Искра-1860“.
В помощ за реализацията на проекта се търсят и спонсори.

Според Стоян Петров, който е оптимист и категорично убеден в успеха на иновативния бабешки певчески формат, подобни групи са изключително „успешни и атрактивни“, като даде за пример участието на такава група преди години в конкурса „Евровизия“.
Започваме с баби, след време групата може да приеме и дядовци, увериха от читалището.

Набирането на талантливи, ,свежи, креативни и и смели баби за „Бабс БГ“ ще стане със специален кастинг, за който вече в града върви голяма рекламна кампания със специални плакати, вдъхновени от времето на младостта на бабите и с творческо намигане, заимствано от „Росфилм“. Прослушавеното ще е на 1,2 и 3 –ти декември в читалище „Искра-1860“, като кандидатките трябва да се подготвят за това с песен, – изпълнена акапелно, рецитация на стихотворение и интервю – свободен разговор с журито.

Амбицията е още в първите месеци на новата година „Бабс БГ“ да печели симпатии и публика в цялата страна.

Кандидатките за „Бабс БГ“ могат да се записват за участие в кастинга директно в читалището на Казанлък, или на мобилен номер 0896 69 05 26.

Вече е факт и първата баба, записала се за кастинга. Това е баба Радка от град Крън, с прякор Радка Пиратка.