Пострадалите от бедствие ще получават по-лесен достъп до подкрепа от Фонд „Социална закрила“ (ФСЗ), съобщиха от пресцентъра на Министерството на труда и социалната политика (МТСП). УС на Фонда прие промени за облекчаване на процедурата за отпускане на социална помощ до 2500 лв. на хора и семейства, чиито жилища са пострадали при кризисни ситуации. Обявлението за откриване на процедура за отпускане на помощта по новите правила, с които се разширява обхватът на подпомогнатите, е одобрено със заповед на министър Иванка Шалапатова.
Съгласно промените в условията за кандидатстване средствата ще се отпускат независимо от дохода на заявителите за жилището им по настоящ адрес. Отпада изискването то да е единствено, но домакинството трябва да живее в него постоянно. По този начин ще се даде възможност повече семейства да бъдат подпомогнати, уточняват от министерството.
Право на подкрепа от Фонда имат хора и семейства, пострадали при кризисни ситуации като - наводнение, земетресение, пожар или друго бедствие. Средствата се отпускат целево за закупуване на оборудване или обзавеждане на пострадалото жилище или обект в жилищна сграда. То трябва да е законно построено и да се обитава законно от хората в домакинството. За да имат право на помощ от фонда, те трябва да са получили еднократна помощ във връзка с възникналата кризисна ситуация по реда на Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане от дирекция „Социално подпомагане“ (ДСП), на чиято територия се намира жилището по настоящ адрес. При наличие на идентична помощ и от общинската администрация, трябва да са подпомогнати и с нея, както и да не са получили финансиране за оборудване и обзавеждане по друг ред.
Социална помощ при кризисни ситуации се отпуска от Фонда след подаване на заявление-декларация по образец от пострадалите хора в общинската администрация по настоящ адрес и представяне на всички необходими документи. УС на Фонда взема решение за отпускане на социалната помощ, а бюджетът му за социална помощ при кризисни ситуации е до 860 000 лв.
След наводненията 231 пострадали домакинства са подкрепени с обща сума от 264 346 лв.