Удостоверения за успешно завършен Първи клас ще издават двама казанлъшки карикатуристи – Дечко Николов и Николай Фитков. Те създадоха първото Училище за карикатура в България. Неформалното школо, произвеждащо смях, е замислено от доста време от двамата дългогодишни приятели и изявени български карикатуристи, които правят тъжното наблюдение, че хуморът у нас е със затихващи функции. А какво по-подходящо време от реализирането на тази идея, ако не в дните, посветени на един от най-големите майстори в жанра – Димитър Чорбаджийски – Чудомир.


Училището за карикатура отваря врати на 28 март от 13 часа в залата на Литературно-художествен музей „Чудомир“. То е единственото, в което всички желаещи, независимо от възраст, занятия, професия, хоби, социално положение ще учат в един клас. Училищен звънец ще ги покани в час, където двамата казанлъшки карикатуристи ще проведат семинар за карикатурата в изобразителното изкуство, за родината на жанра, показващ обществените и човешките недостатъци, но през призмата на оздравителния смях, видовете карикатура, посланията, които изпраща към хората. Те ще дадат подробна информация за възможностите за кандидатстване в конкурси по определени теми, за хумористичните издания, за връзката на карикатурата с комикса, рекламата и с останалите видове изкуство, за историята на карикатурата в България. Ще бъдат представени каталози от световни конкурси, в които са отпечатани и български карикатури.


След теоретичната част, всеки желаещ ще може дасе развихри върху белия картон и да покаже не само своите рисувални умения, но и виждането си за живота и неговите смехотворни страни. И накрая, като всяко училище, участниците ще получат Сертификат за завършен Първи клас и успешно преминаване във Втори.
„Целта на тази инициатива е да си доставим радост и усмивки – коментира Николай Фитков. – Защото, както е казал Чарли Чаплин, много хора могат да те разплачат, но малцина могат да те разсмеят.“


Самият той е участвал в над 100 конкурса за карикатура в 25 държави в света. Има три изключително престижни награди от международни състезания. През 2010 година казанлъшкият творец е единственият българин, спечелил „Сребърна ушанка”, поради неприсъдена златна, в големия международен карикатурен конкурс в Сургут, Русия.През наблюдателното око на Дечко Николов близо 30 години преминават злободневните теми в България и света. Актуалните политически събития или общовалидните човешки недостатъци, поднесени шаржово, но фино и интелигентно, продължават да намират място в творческите му търсения. Първите конкурси, в които участва казанлъчанинът, са организирани от Дома на хумора и сатирата в Габрово. Пак оттам тръгва и неговият път до Брюксел. С един нарисуван билет до Европарламента в белгийската столица. В конкурса, наречен „Евросапиенс“ карикатурата на Дечко Николов печели първо място в конкуренция с най-изявените майстори на сатиричната рисунка в България. И се случва чудо – наградените автори, първият от които е Дечко, заминават за изложбата в Европейския парламент заедно със своите творби. Това като че ли е единственият път, в който авторът на сатирични рисунки е имал възможността лично да посети страната, в която се представят неговите карикатури. А той е „обиколил“ света със своите карикатури - участвал е в над 200 конкурса, в над 30 държави на всички земни континенти. Печелил е награди, в почти всички специализирани каталози са публикувани негови творби.


Иначе, Казанлък свързва карикатурата с имената на Чудомир, Теню Пиндарев, Рачо Рачев, Дечко Николов, Николай Фитков, Теодор Фъртунов, Румен Сомов. Кажи-речи, традицията днес продължават само Николай Фитков и Дечко Николов, които искат да провокират интереса към жанра със своето Училище за карикатура.