Ежегодните международни награди „NexoFil“ влезнаха и у нас. България бе отличена за 2014 година в категорията „Най-добри издания на офсетов печат“, разделени в два български блока: „Европа 2014 – народни музикални инструменти“ и „135 г. Български пощи“. В тази категория от стотици издания от цял свят са избрани общо двадесет, между които и двете отпечатани в „Българска филателия и нумизматика”. Това са награди съответстващи на легендарните филмови Оскари от жегодните международни награди „NexoFil“, които се раздават в 10 категории.

Филателията се занимава с пощенските марки, а хората, които колекционират марки се наричат филателисти. Марките могат да бъдат в серии или единични. Основен проблем с пощенските марки е, че лесно се фалшифицират, но не всеки различава оригинала от фалшификата. Първите български пощенски марки, пуснати в обращение на 1 май 1879 година.

Филателистите са хора събиращи и колекциониращи марки. Марките спечелили Филателен Оскар са вече и с висока стойност. Освен спечелилите награди „NexoFil“, с висока са и някои дефектни марки. Такава е например "Обърнатата конница". На 14 февруари 1911 е пусната в употреба серията "Изгледи и портрети", която съдържа дванадесет стойности. Поредицата е в употреба до 1918. В нея марката от 50 ст. представя цар Фердинанд първи и синовете му княз Борис и принц Кирил. Точно тази марка става куриоза при българските марки. В момента ( 21 век ) тя струва 10 000 евро! През 1913 в Пловдив попада лист от въпросната марка, която е завъртяна на 180 градуса спрямо текста в марката. Днес са известни само около 30 такива.