В притихналото и прохладно лято, в началото на септември, в подножието на Балкана и в колорита на град Шипка ще се проведе традиционният вече Шипка фест.

На 6 септември, сряда, от 18:00 ч. е откриването на петото издание на фестивала за изкуства и занаяти Шипка фест ´23, който ще се проведе от 6 до 10 септември в двора на Етнографски музей “Чирпанлиева къща“, салона на Читалище "Светлина - 1861", Художествена галерия "Христо Песев" и пространство OPEN MIND, в град Шипка. Програмата включва занаяти, концерти, кино, лекции и обучения.

Фестивалът навършва 5 години и чества първия си малък юбилей. По повод празника и благодарение на финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура“, тази година той ще продължи пет дни – от 6 до 10 септември.

Мисията на фестивала е да предостави пространство за съхранение и предаване на българското културно наследство, автентичните български занаяти и фолклор, както и представянето на различни съвременни музикални форми, жанрове и техники в изкуството, като едновременно с това да обогати културните събития в сърцето на Розовата долина.

На фестивала ще се срещнете с музиканти, които черпят вдъхновение от автентичния български фолклор и го развиват, както и някои от големите майстори на народните занаяти като Софка Димитрова, Деси Владовска, Стефан Чаков, Антон Анастасов, Кирил Митрашков, Станко Киров, Цвятко Цвятков и други, съобщават неговите организатори.

Освен възможността да си изтъчете коланче на номадски стан, да тъчете на хоризонтален стан, да си изковете ножче или да оплетете кошница, ще можете да се насладите и на други демонстрации на занаяти, както и на интересна кино, лекционна, музикална и изложбена програма.