Европа избра 19 септември за ден без загинали на пътя
Еворпейската мрежа на службите на пътна полиция – ТИСПОЛ, избра през 2018 година Денят без загинали при пътни инциденти да е 19 септември.


Това стана ясно по време на заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата, проведено, днес, 4 септември в Областна администрация – Стара Загора. Операцията на 19 септември е част от проекта EDWARD, който се провежда за трета поредна година по инициатива на ТИСПОЛ, в рамките на Европейската седмица на мобилността сред страните членки на мрежата и нейните партньори. В България той е с наименование „Операция „Европейски ден без загинали на пътя“. Проектът е подкрепен от Европейската комисия.

Идеята е в периода преди операцията всички участници в движението по пътищата да помислят дори за няколко минути за рисковете, с които се сблъскват и за тези, на които могат да изложат останалите участници, както и за това как самите те биха могли да допринесат за намаляването на рисковете на пътя.

На заседанието бе представена информация за предприетите мерки относно привеждане на пешеходните пътеки на територията на областта в съответствие с нормативните изисквания, както и резултати от извършения преглед на организацията на движението в районите на учебните и детските заведения, съобщава областният пресцентър.