Министърът на енергетиката Теменужка Петкова, заедно с кмета на града Галина Стоянова инспектира 2 от общо 5-те детски заведения в Казанлък, които ще получат общо 653 180 лева за въвеждане на мерки за енергийна ефективност и опазване на околната среда. Парите са осигурени по Норвежкия механизъм за подпомагане. Детските градини, обект на проекта са "Юрий Гагарин", "Слънчице" и "Звънче", както и яслите "Детелини" и "Пролет". В тях в рамките на година ще се подменат горивните инсталации, газифицират и смени дограмата. Общо 684 деца ще се възползват от тези мерки, заяви по време на кратък брифинг кметът на общината Галина Стоянова. Предстои процедура за избор на изпълнител, допълни Виктор Кънчев, координатор по проекта.
Министър Петкова определи Община Казанлък като отличник по този механизъм. Освен средства за енергийна ефективност, с пари на норвежките данъкоплатци се дигитализират музейните експонати и реконструират и социализират 5 тракийски могили в района. Кметът на Казанлък пое ангажимент, Общината като бенефициент да е акуратна по отношение изпълнението на проекта, както досега, тъй като това са пари на гражданите на Норвегия.


В Казанлък енергийният министър определи междуфирмената задлъжнялост като най-сериозният проблем в сектор енергетика. Заради тази задлъжнялост ТЕЦ-овете не могат да се разплащат и това поражда напрежение в системата и е един от най-сериозните проблеми допълни тя. Само задълженията на двете американски централи - ТЕЦ „контур – Глобал- Марица Изток 3“ и ТЕЦ- „Ей И Ес“ - Гълъбово към мини „Марица Изток“ са за близо 350 млн.лева. От друга страна НЕК дължи на двете американски централи близо 900 млн. лв.
Общият дефицит в НЕК е за 3 млр. 700 млн. лева, от които 2 млр. 300 млн. лева са дефицит от инвестиционни разходи, които не са възстановени, основно по изграждането на АЕЦ „Белене“ и каскадата „Цанков камък“, допълни още министър Петкова.
В Казанлък тя съобщи, че Българският енергиен холдинг е стартирал процедура за избор на банка- кредитор, която да осигури ресурс за разплащане с НЕК, в размер до 650 млн. Евро, като „това ще отпуши системата“, според нея. Енергийният министър изрази увереност, че чужди банки ще дадат добри, условия за кредит на БЕХ. По думите й, мини „Марица Изток“ също ще обявят процедура за избор на банка за кредит до 50 млн. лева, средства, нужни за разплащане с дистрибутори и контрагенти. Енергийният министър отхвърли възможността за черен сценарий в енергетиката, тъй като „ситуацията е под контрол“ и правителството е предприело мерки да няма напрежение системата“, допълни тя. Министър Петкова определи либерализацията на енергийния пазар за основен приоритет на правителството в сектор енергетика и изрази увереност, че въвеждането на пазарни регулатори в сектора ще го постави в ново качество.

Преди визитата си в Казанлък, енергийният министър посети Габрово, където започва проверка в енергийното дружество ПРО. Предстои такава и в EVN и в Енергосистеминя оператор, а в ЧЕЗ вече е приключила. Проверките са по повод предстоящия зимен сезон.