Енергийният министър говори извънредно за спрените доставки на газ Извънредна пресконференция даде българският енергиен министър Александър Николов, във връзка със спирането на доставките на природен газ от Русия.
"България има осигурен газ за месец напред", каза Николов. Той беше категоричен, че няма да допусне страната да бъде изнудвана и добави, че обявяването на спирането на доставките от вчера за днес показва колко е надежден руският ни партньор.
Министърът и заяви, че няма планове за спиране на транзита на руския газ към Сърбия и Унгария по българската част от Турски поток. Николов повтори позицията на България от вчера, че предложеният от „Газпром” двустепенен механизъм за плащане чрез конвертиране на сумата в рубли не гарантира интересите на страната ни. "Нямаме гаранция, че като платим, ще получим газ", каза той. Министърът заяви, че спирането на газа е в нарушение на действащия договор с "Газпром", който изтича през декември.
Председателят на Енергийната комисия в НС Радослав Рибарски каза, че алтернативите са доставките през терминалите за втечнен метан през Гърция и Турция, а също и виртуални сделки.
Цената ще зависи от конюнктурата на борсите. През следващите месеци не се очакват проблеми, защото завършва отоплителният сезон. През зимата дневното потребление е 10-11 млн. кубика, а през топлите месеци е много по-малко. Рибарски предполага, че България ще търси обезщетение от „Газпром“. Депутатът припомни, че в такива случаи се задейства план на ЕС за сътрудничество и помощ.
Българското министерство на енергетиката обяви късно във вторник вечерта, че "Газпром" е информирал държавната газова компания "Булгаргаз", че ще прекрати газовите доставки от сряда, 27 април.
Спирането на доставките от „Газпром” ще доведе до много по-високи цени, а това е пагубно за индустрии като химическата, металургичната, стъклопроизводството. Това ще се отрази много лошо и на най-експортно ориентирания ни бранш, който дава най-много принос за българския експорт - машиностроенето, защото редица технологични процеси са на газ. Това заяви Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България. Той посочи, че от високите цени ще бъдат засегнати всички по веригата до крайния потребител