Ендоскопски апарат с изкуствен интелект за изследване на дебелото черво вече работи в хирургичния блок на Болница „Тракия“ в Стара Загора. С иновативната апаратура, която открива и най-труднозабележимите промени в човешката тъкан, вече са извършени над 100 манипулации с отличен резултат. Това съобщи началникът на Гастроентерологично отделение в лечебното заведение д-р Иван Сираков, д.м.
Апаратът OLYMPUS EVIS X1 с ENDO-AID е сред последните иновативни продукти в областта на ендоскопията и последния създаден от OLYMPUS.
Новият апарат има способността да открива дори минимални промени по лигавицата на дебелото черво и съвсем малки полипи, които с предишната технология колоноскопи могат да бъдат пропуснати от човешкото око.
Изкуственият интелект маркира в различни цветове откритите находки и подсказва на ендоскописта къде точно да насочи вниманието си, а това води до повишаване прецизността на работата и повишава откриваемостта на промените в лигавицата още в най-ранен стадий.
„Апаратурата е много полезна и при откриване на източник на остро кървене от горните и долните отдели на гастроинтестиналния тракт, когато той е незабележимо малък, а луменът на червото, и респективно съдът, са изпълнени с кръв. Подобни ситуации поставят на изпитание и най-опитния лекар, но с помощта на новата апаратура печелим както време, така и прецизност в ежедневната ни дейност и това още повишава ефективността на работата ни“, споделят от лечебното заведение.