Даниела Хубенова е филолог. Експерт в обучението по английски език с диплома от Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Повече от 20 години нейната частна школа дава старт в живота на – вече, хиляди млади казанлъчани, мотивирани, чрез английския език, да намерят своята професионална и личностна реализация. У нас и по света. Езикът обаче, за преподавателя Хубенова, не е просто средство по пътя към успеха. Той е начин на мислене. Именно –постигането на различен начин на мислене, е нещото, към което трите преподавателки в школата, ръководена от Хубенова, се стремят да постигнат като краен резултат от работата си. И успяват. Най-добре резултатите от труда им се виждат в края на учебната година. Затова точно сега питаме специалистът по английска филология, Даниела Хубенова, как и какво трябва да направи един родител, пък и всеки млад човек, търсещ личното си развитие и професионалната си реализация в днешния динамичен и взаимосвързан над държавните граници свят, където отличното владеене на първия по значимост международен език, е повече от задължително. Усетили силната си полза от наученото при Хубенова, много млади хора продължават контактите си с нея, вече като осъществили мечтите си, за съжаление – най-често, извън България. За Даниела, това е знак, че те категорично ценят това, което са направили за себе си в нейната школа като добра основа за своето образование. Школата си, самата Хубенова, оценява по резултатите. Те не се мерят само с отличните представяния на учениците в олимпиадите по английски език. Мярка за работата е и обратната връзка с децата, продължили образованието си в чужбина, където се оказва, че тяхната подготовка, е не просто добра, а стои над средностатистическата. Разбира се, Даниела Хубенова, знае, че не всеки е роден за най-големите успехи. Сред младите хора у нас, тя вече е забелязала силна диференциация. От една страна, много мотивирани за реализация младежи, от друга - такива, които не виждат смисъл в личностното си развитие и се пропиляват. Така е и с владеенето на всеки чужд език, за да успяваш, нужна е сериозна вътрешна мотивация. И добра насока от родителите, най-често – още в ранна детска възраст.
Колкото по-рано едно дете започне заниманията си по чужд език, толкова по-добре, е мнението на филолога Даниела Хубенова. Хубаво е това да стане още в предучилищна възраст, най-късно, във втори клас. Може да се почне още на 5-6 години, дори и по-рано. „Чуждоезиковото обучение има една специфика – колкото по-рано започне, толкова новият за детето чуждоезиков модел, става по-естествен, по-близък за него“, казва дългогодишният преподавател Хубенова. В нейната практика има и случаи, когато възрастни хора усвояват добре езика, но на тях им е несравнимо по-трудно. Струва си да се полагат тези огромни усилия, ако овладяването на езика в късните години, е особено важно за житейския път на човека, ако е самоцелно и езикът няма да се употребява, може би, не си струва големите усилия, смята специалистът в лицето на Хубенова. Тя казва това, като отчита факта, че в нейната школа, първите си, при това - успешни стъпки в английския език, са направили доста хора и в следучилищна възраст. Нейните преподаватели водят и курсове за възрастни, работили са и в обучителните програми на Бюрото по труда.
Големите резултати обаче и радостта от тях, идват предимно от работата с децата. „Когато децата имат интерес, когато интересът е ангажиран последователно и правилно, неминуемо се появяват и резултатите“, показва практиката на Хубенова. Но има и още нещо – ролята на преподавателя. В днешно време, все повече ролята на учителя, според Даниела, се измества в посока към това, той да провокира обучаваните, вместо да изпитва за заучени думи и езикови схеми. Важно е и друго – преподавателят да не се страхува да се учи от учениците си, да се променя заедно с времето, на чиито новости са носители точно младите хора. Общуването с младите хора и в личен план, се оказва за Даниела, „огромен късмет“ – дава и много в личното усещане за успешност: “Уча много от тях, много им дължа!“ Добрите успехи в обучението, според Хубенова идват, когато двете страни – преподавател и ученик, си дават взаимно. Тя твърди, че е клише твърдението, че децата са безкрайно чисти в отношенията си, но това клише, се оказва вярно.
Тая, именно чистота в намеренията, на която и Хубенова се натъква всеки ден сред децата, е нещо ценно, от което печели и самото обучение, и дори – самият преподавател:“Когато си в непрекъснато общуване в такава среда, има огромни ползи и за учителя“, издава една от тайните на работата си, опитният специалист в лицето на Даниела. Но тя изрично прави уговорката, че не всеки, тръгнал да учи чуждия език, постига непременно най-високите резултати. Другото нещо, без което успехите са немислими, е личната мотивация. Когато ученикът осъзнато усвоява езика, със знанието, че това ще му даде желаният път за професионална и житейска реализация, идват и отличните резултати. Има мотивирани млади хора, които вече са разбрали, че днешният свят е свят на динамиката на информацията и чрез английския език и начинът на мислене, който той дава като модел, такива млади хора, бързо се ориентират, целенасочени са, не губят време в заучаване и наизуствяне, както това се случваше в миналото, е констатирала Даниела Хубенова. Случва се дори, някои от порасналите в школата ученици, в края на обучението, да усеща английският език като по-близък от родния си български. Според Хубенова, това е така, защото съвременният човек живее в световна информационна среда, а за добро или лошо, огромната част от информацията, се разпространява на английски език. Чуждият език, особено, английският, вече е станал нещо повече от език – превърнал се е в начин на съществуване, убедена е Хубенова. Като човек, добре познаващ младите хора и чрез тях – съвременния свят, филоложката е категорична:
Компютрите и езиците са новата грамотност
Вече не просто буквите и словото, са знак за грамотност в новото време, което изисва нови умения, знаят днешните учители. Относно нивото в средното образование, Даниела Хубенова не се счита специалист, за да го коментира. Отдавна е далеч от масовото българско средно училище. Но е убедена, че високите резултати, специално по английски език, е трудно и дори невъзможно, да се постигнат от деца в паралелки с по 26 в клас, където мотивацията на всеки е различна и където учителят, няма свободата да експериментира достатъчно, нито да отдели повече внимание на всяко дете. Нивото на обучението и високите критерии в престижните езикови гимназии, си остават фактор за овладяването на езика, смята Даниела Хубенова, самата тя, възпитатиник на Пловдивската английска гимназия, известна съ с строгостта на обучението си. Практиката, децата всяка година да държат сложни изпити при високи критерии на оценяване, за преподавателите от няколко казанлъшки школи, се поддържа в името на отличното овладяване на езика, чрез съвместно обучение със софийската Първа Английска гимназия. Години наред школата на Хубенова, подготвя младежи, които успоредно с някое от местните гимназии, завършват и това елитно столично училище по схемата за ученици на самостоятелна подготовка. Нуждата, периодично да се явяват на сериозни изпити в комисиите на Първа Английска гимназия, възпитава у тия ученици друга, по-сериозна нагласа в изучаването на езика и променя цалостното им отношение към подготовката, убедени са преподавателите по английски език в Казанлък, които готвят деца за успоредно дипломиране в това елитно софийско училище. Повечето от учениците с високи постижения в английския език от школата на Даниела, са редовни ученици от казанлъшката Природоматематическа гимназия, там са най-силните деца, които като цяло имат отношение към знанието и търсят реализация чрез базата си в образованието, споделя Хубенова. Но в школата има и деца от СОУ „Антим Първи“, ПГ по лека промишленост и туризъм, Хуманитарната гимназия „Св.св. Кирил и Методий“, ПГ „Иван Хаджиенов“ и Художествената гимназия, които също се справят много добре, отчита тя.
Показателен за резултатите в обучението по английски език като цяло в Казанлък, е фактът, че и в тазгодишната олимпиада, казанлъшкото представяне е водещо пред другите градове в областта. Дори, по-добро от Старозагорското, че и от това на областата езикова гимназия „Ромен Ролан“. Три деца от школата на Даниела Хубенова са в елитната петица. „Да се конкурираме директно с „Ромен Ролан“ и дори да постигаме по-добри резултати, за нас е огромен успех!“, отчита Хубенова. Няма как да не е удовлетворена. Всъщност, желанието за именно такова удовлетворение, за Хубенова, стои в началото на нейната идея за собствена школа, възникнала преди повече от 20 години. След кратък опит в масовото образование, тя разбира, че много по-бързо ще успява да прилага новостите в обучението по английски език, ако сама решава как да преподава. В собствена школа. И начева да го прави. Непрестанно търси новото в учебните програми на специализираните издателства и след преценка, започва да го прилага. Така тя и преподавателите от нейната школа, не спират да се учат, експериментират с промените в новите учебници и помагала, „сверяват си часовника“ с най-добрите. Само така, според Даниела Хубенова, е възможно качественият преподавател, да даде максималното от себе си. А даването на максимума, е нейният мотив, да се занимава професионално точно с това, което прави вече толкова много време. След над 20 години успешен личен квалифициран опит, Даниела Хубенова, действително се нарежда сред експертите в своята област в Казанлък и не само. Затова е логично нейното присъствие преди няколко мандата в състава на Общинския съвет, след което е поканена да бъде и част от листата на „Експерти За Казанлък“. Макар и сега да не е съветник, Хубенова е полезна с опита и квалификацията си в групата, водена от изпълнителния директор на „Арсенал“, Николай Ибушев.
Експерти като Даниела Хубенова, не говорят излишно в публичното пространство за знанията и професионализма си. Подобни хора, осмислили живота си в работата, не си губят времето даже в свободното си време. Когато не работи, Хубенова спортува – играе тенис, вече е и сертифициран инструктор по йога, има си собствена групичка в център „Оренда“ в Казанлък. Когато бъдат попитани, обаче, подобни специалисти, дават показателно експертни отговори. От които обществото, определено се нуждае.

Диана Рамналиева