„Експерти за Казанлък” – с мисия за бъдещето

Дарителство в името на доброто и просперитета

Групата общински съветници „Експерти за Казанлък”, която е втората по големина в Общинския съвет, и през 2018 година продължава своята мисия – дарителство в името на просперитета и бъдещето на Казанлък, в подкрепа на добри каузи. Председател на групата съветници е изпълнителният директор на „Арсенал” АД Николай Ибушев, а Владимир Чучумишев, ръководител-отдел „Техническо развитие” в дружеството, е заместник-председател на Общинския съвет. Още двама кадри на „Арсенал” са общински съветници от „Експерти за Казанлък” в местния парламент – Янко Запрянов, директор "Технологично и иновационно оборудване", и Цветан Шиков, ръководител-направление „Проектиране, инвестиции и строителство”. Групата се допълва от Красимира Харизанова, генерален представител на „Дженерали застраховане” АД, и Драгомир Петков, директор на "Общинска банка" АД, филиал Казанлък.

Най-мащабната дарителска акция на „Арсенал” АД и „Експерти за Казанлък” през 2018 година

е свързана с Техническия колеж в Казанлък. През октомври 2017-а образованието в града бе издигнато на значително по-високо, академично, ниво с откриването на Техническия колеж към Технически университет - София. Студентите тук се обучават по специалността „Технология на машиностроенето”, а заслугата за висшето учебно заведение е на местната власт, изцяло подкрепена от местния бизнес.

Приключването на първата академична учебна година бе уважено от цялото академично ръководство на Техническия университет в София начело с ректора проф. Георги Михов и директора на Колежа проф. Ивайло Ганев. Тогава изпълнителният директор на „Арсенал” АД и председател на групата съветници „Експерти за Казанлък” Николай Ибушев каза: „Най-дългият път започва с първата крачка. Ние я започнахме с откриването на първата академична година на Техническия колеж. Следващата стъпка е бизнесът в Казанлък да подпомогне значително Колежа, не само в перманентната подкрепа с осигуряване на база за студентите и в кандидатстудентската кампания, но и със средства за извършване ремонта на сградата, предоставена за база на Техническия колеж. Той е нашият успех, нашата радост и гордост”.

И както се казва, речено-сторено. Само месец по-късно призивът на Николай Ибушев към бизнеса в Казанлък даде изключително добър резултат. На специално организирана среща бяха събрани 320 хиляди лева като дарения от местни предприемачи за ремонт и оборудване на сградата на Технически колеж – Казанлък. Отзоваха се 32 фирми и 14 физически лица. Близо 30% от общата сума е дарена от „Арсенал” АД. Общинските съветници от „Експерти за Казанлък” се включиха в каузата и дариха 6000 лева. Съветниците от тази група не получават възнаграждения за работата си в Общинския съвет. Полагащите им се средства те събират в отделна сметка, от която разпределят суми в подкрепа на нуждаещи се хора и за други добри дела.

6000 лева за каузата дари Петър Кирев от Промон -54” ООД, който е член на групата „Експерти за Казанлък”, както и Петър Веков, също член на тази група, който дари 2000 лева от името на фирма „Шипка” ЕООД. От групата „Експерти за Казанлък” дарения направиха още Танчо Михайлов - 5000 лева от своята фирма, Денчо Христов - 6000 лева от „Елмонт” ЕООД, Иван Дочев и Петър Веков - 2000 лева от „Долината на розите” АД, 10 000 лева от „Гуала Клоужърс България” с представител Танчо Михайлов.

Лични 1200 лева дари Николай Ибушев, председател на групата съветници „Експерти за Казанлък”, общинският съветник от същата група Красимира Харизанова заедно със семейство си също дари лични 1200 лева. Янко Костадинов, директор „Финанси и икономика” на „Арсенал” АД, направи лично дарение от 1200 лева. Изпълнителният директор на „Арсенал 2000” Христо Ибушев и съпругата му дариха за каузата средства в размер на 5000 лева.

Така мощното рамо на „Арсенал” АД, на „Експерти за Казанлък”, на местния бизнес направи възможна една дългогодишна мечта – Казанлък да стане академичен град. И не само да има висше учебно заведение, но предприемачите, подобно на дарителя на Механотехникума Иван Хаджиенов, да извадят средства от джоба си, за да създадат база за този Колеж, да ремонтират сградата му и да оборудват кабинетите. Неслучайно кметът Галина Стоянова нарече индустриалците на Казанлък съвременните български будители. Направената до момента инвестиция в материалната база на Техническия колеж в Казанлък бе определена като най-голямата инвестиция в образованието у нас. Като най-голям дарител сред казанлъшкия бизнес, който е и най-големият работодател и индустриалец в града, изпълнителният директор на „Арсенал” АД и председател на „Експерти за Казанлък” Николай Ибушев бе отличен от Кмета на общината с Почетния знак на Казанлък. А той от своя страна подчерта, че има още неща за довършване по отношение базата на Колежа и призова бизнеса за следваща среща през пролетта, „за да знаем, че сме довършили работата си и сме направили всичко за академичното образование в нашия град”.

Експерти даряват за добри каузи

За лечението на Маги

3110 лева бяха събрани по време на благотворителен Коледен базар на 13 декември в Детска градина „Буратино“, намираща се на територията на „Арсенал“ АД. Децата заедно със своите родители и учители изработиха коледни картички и сувенири, за да подкрепят със събраните средства лечението на майката на две деца от детското заведение - 32 годишната Магдалена Стоянова - Маги. Младата жена е работничка в Завод 5 на „Арсенал“ и се нуждае от трансплантация на бял дроб.

1500 лева от общата сума са дарение от общинските съветници „Експерти за Казанлък“, което бе направено от Янко Запрянов и Владимир Чучумишев от името на цялата група. Те направиха и откупки на изработените от децата коледни сувенири в подкрепа на благородната кауза, която преминава под наслова „Живот за Маги“. Това е поредната кауза, в която „Експерти за Казанлък“ се включват в името на добротворството.За обучението на Александра

„Експерти за Казанлък” се отзоваха и на призива на майката на 21-годишната Александра Бошнакова от Казанлък, студентка в Художествената академия във Виена за финансово подпомагане за един учебен семестър. Те се включиха към дарението, което талантливото момиче от многодетно семейство получи, за да продължи своето обучение.

Членове на „Експерти за Казанлък” – с почетни отличия за заслуги към града

Изпълнителният директор на „Арсенал” АД Николай Ибушев

бе удостоен със званието „Почетен Хаджиеновец” на тържествена церемония по случай 93-ата годишнина от основаването на Професионална гимназия „Иван Хаджиенов”. Почетният плакет и грамота на Механотехникума му бяха връчени заради неговия принос в развитието на професионалното образование, за доброто взаимодействието при осъществяване на дуалното обучение и за цялостна подкрепа на училището, което създава технически кадри. Новата и модерна специалност „Мехатроника” в Механотехникума в Казанлък бе открита по предложение и с личното съдействие на Николай Ибушев. Първият випуск на тази специалност, която подготвя учениците по три специалности – машиностроене, електротехника и компютърни технологии, завърши през май 2018 година. Учениците се обучаваха по практика основно в „Арсенал”, много от тях продължиха образованието си след гимназията.

Христо Стоянов, хореограф и художествен ръководител на ансамбъл „Арсенал”

стана вторият Почетен гражданин на Казанлък от „Арсенал” АД и от групата на Експертите след изпълнителния директор на дружеството Николай Ибушев. Христо Стоянов бе удостоен с най-високото звание в града на розите за 2018 година, заради неговия дългогодишен принос в развитието на българо-японските отношения и популяризирането на българския фолклор по света. Отличието му бе връчено на тържествена сесия на Общинския съвет по време на 115-ия Празник на розата. „Докато дишам, ще прославям Казанлък и българския фолклор”, закле се новият Почетен гражданин. А, че това ще е точно така, никой не се съмнява.
През месец февруари т.г. на тържествена церемония в Японското посолство у нас Христо Стоянов получи високото държавно отличие на Япония - Орден на изгряващото слънце „Сребърни лъчи” заедно с Почетна грамота, подписана лично от Японския император Акихито. Отличието му се връчва заради неговите заслуги в двустранния културен обмен между България и Япония. Арсеналецът и член на „Експерти за Казанлък” стана първият казанлъчанин, носител на тези отличия, третият българин, носител на Почетната грамота, и деветата личност у нас, удостоена с Орден на Изгряващото слънце „Сребърни лъчи”.

Общественият посредник – с поглед към хората

Новоизбраният обществен посредник на Казанлък Гинка Щерева е бивш член на групата „Експерти за Казанлък”, но каузите за добро в името на просперитета на града я водят в нейните дела. Както в първия, така и във втория й мандат, който започна в края на месец ноември т.г. Работата й сред младите хора, поощряването на тяхната благотворителност и загриженост към хората в нужда, има реални измерения. Благодарение на нейна инициатива, реализирана с членове на Младежкия общински съвет, бе организирана благотворителна кампания за набиране на средства за подпомагане на самотна майка с болно дете. Средствата бяха събрани и дарени за рехабилитация на детето в Павел баня.

През този мандат Гинка Щерева си поставя редица приоритети, свързани с гражданите, като един от тях е отново работата с подрастващите, за повишаване на тяхната правна, гражданска и финансова култура. Тя предвижда провеждане на дискусии, срещи, кампании, Дни на отворените врати, благотворителни инициативи и други форми за връзка с гражданите. Така придобиването на повече знания, информираност и ангажираност по различни въпроси е начин подрастващите всички останали да станем по-обществено отговорни.