ЕК осигурява безплатно пътуване на още 35 500 младежи Европейската комисия публикува нова покана за подаване на кандидатури за DiscoverEU, благодарение на която хиляди млади хора отново ще пътуват безплатно с влак в цяла Европа. Пролетният кръг за кандидатстване започна от 16 април и ще приключи на 30 април в 12 ч.
На родените между 1 юли 2005 г. и 30 юни 2006 г. се предлагат общо 35 500 безплатни железопътни карти, за да опознаят многообразието на Европа. Младежите трябва да участват във викторина с пет въпроса за ЕС и един допълнителен въпрос на Европейския младежки портал. Успешните кандидати ще получат карта за пътуване в Европа до 30 дни в периода между 1 юли 2024 г. и 30 септември 2025 г.
Поканата е отворена за кандидати от ЕС и държави, асоциирани към програмата „Еразъм +“, включително Исландия, Лихтенщайн, Северна Македония, Норвегия, Сърбия и Турция.
Притежателите на карти могат да планират свои собствени маршрути или да бъдат вдъхновени от съществуващите. Например те могат да открият маршрут, стартиран миналата година, който е съсредоточен върху градовете и местата, които правят Европейския съюз „красиво, устойчиво и приобщаващо“ в съответствие с принципите на Новия европейски Баухаус.
Участниците могат също така да се възползват от културния маршрут DiscoverEU — инициатива на Европейската година на младежта (2022 г.), която съчетава различни културни дестинации, вкл. архитектура, музика, театър, мода и дизайн, да посетят европейските столици на културата, включени в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО, обектите със Знак за европейско наследство или местата носители на наградата „Достъпен град“.