Европейската комисия ще предостави 56 милиона евро за подпомагане на фермерите в Полша, Румъния и България, засегнати от увеличения износ на селскостопанска продукция от Украйна. Това съобщи комисарят по земеделието Януш Войчеховски.
България и Полша ще получат съответно по 16 и 30 милиона евро поради факта, че комбинацията от местното им производство и вноса от Украйна надвишава средното за петте години преди руската военна операция. За Румъния е решено да се отпуснат 10 милиона евро, защото се превърна в център за зърно, изнасяно от Украйна за Европа по „маршрутите на солидарността“.
Унгария и Словакия също се сблъскаха с увеличение на украинския внос на зърно, но те не получават помощ, тъй като техният комбиниран внос и вътрешно производство не надвишава средното за петте години преди военните действия.
Очаква се плащанията да бъдат извършени до 30 септември 2030 г, като се очаква от трите страни да уведомят Европейската комисия как са разпределени средствата и по какъв начин е помогнато на производителите.
ЕС и Украйна подписаха всеобхватно споразумение за зона за свободна търговия през 2016 г., което суспендира митата и тарифите върху около половината от селскостопанските продукти на Украйна. Износът от Украйна за ЕС на останалите продукти беше облекчен миналия май за една година като част от „маршрутите на солидарност“ - тези мерки бяха предприети от Европа, за да стимулира икономиката на нападнатата от Русия държава и постепенно да интегрира Украйна във вътрешния пазар на Европейския съюз.
Заради влиянието на войната в Украйна на българските земеделски производители, служебният ресорен министър Явор Гечев обяви, че България официално ще поиска от ЕС изравняване на субсидиите в Съюза. За момента обаче никоя държава все още не е подкрепила България в това нейно искане.