Корабите, които плават до европейските пристанища, са изправени пред обща сметка за въглеродни емисии в размер на 3,6 млрд. долара през следващата година, когато ще бъде въведено този вид таксуване, докато континентът увеличава усилията си за борба с изменението на климата, пише Блумбърг.
Сумата е приблизителна оценка на общата цена за спазване на Системата за търговия с емисии на Европейския съюз - ETS, направена от Drewry Shipping Consultants.
Съгласно регламента, който влиза в сила на 1 януари, корабите, които пристигат и отплават от пристанищата на ЕС, трябва да плащат за своето въглеродно замърсяване, което засяга доставките на всичко - от контейнерни товари с готови стоки до втечнен природен газ (LNG).
Глобалната корабна индустрия е генерирала над 1 млрд. тона въглероден диоксид (CO2) в атмосферата през 2018 г. и се захранва почти изключително от горива, получени от петрол. Нейното въвеждане в ETS е част от плана на ЕС за декарбонизиране на сектора.
Въпреки че достига милиарди долари, сметката е част от приходите, генерирани от международното корабоплаване, е малко вероятно да окаже голямо влияние върху цените, които потребителите плащат за стоките. За сравнение миналата година индустриалният лидер AP Moller-Maersk отчете печалба от около 30 млрд. долара.
През 2024 г. контейнеровоз, плаващ между Европа и Азия, може да наложи такси от около 810 хил. евро (887 хил. долара) съгласно ETS, показва оценка на морската класификационна организация DNV, която предполага цена на въглерода от 90 евро на тон.
Сумата е само около 10% от годишната сметка за гориво на същия кораб - което означава, че промените в цената на петрола сами по себе си могат лесно да надхвърлят цялата стойност на ETS.
Въпреки че ETS съставлява малка част от транспортните разходи, вече се говори за това как търговци и компании могат да използват вратички, за да избегнат плащането на таксите.
Шест държави членки на ЕС - главно по крайбрежието на Средиземно море - изразиха опасения миналия месец, че изпращачите могат да избегнат таксите по ETS, ако акостират в пристанища близо до, но извън ЕС. Блокът вече каза, че египетското пристанище Порт Саид и мароканският комплекс Tanger Med трябва да бъдат идентифицирани като “съседни пристанища за трансбордиране на контейнери”, за да се предотврати избягването на таксите.
Друг потенциален начин за заобикаляне на таксите би бил използването на трансфери от кораб на кораб, при които товарите се прехвърлят между плавателни съдове в морето. Например, ако петролен танкер отплава от Сингапур до европейска пристанищна зона, разтовари се чрез подобен трансфер и след това отплава обратно към Сингапур, той няма да дължи нищо по ETS, изтъкват от DNV. Това е така, защото всъщност никога не е спирал в пристанище на ЕС.
“Комисията ще следи отблизо възможните трансфери от кораб на кораб в контекста на предстоящото прилагане на ETS за морския сектор”, посочва говорител на Европейската комисия (ЕК). “Когато е уместно, Комисията ще бъде готова да предложи мерки за справяне с всяко избягващо поведение, за да запази целостта и ефективността на ETS на ЕС”, добавя той.